Zelfbouwer uit Oost is ruim 1500 euro extra aan erfpacht kwijt door inflatie: “Hardvochtig”

De door de inflatie verhoogde erfpachtcanon is voor Amsterdammers met een zelfbouwwoning goed te merken in de portemonnee. Twaalf zelfbouwers uit Oost hebben brieven geschreven aan de gemeente en zeggen tussen de 1000 en 1632 euro extra kwijt zijn. 

Een stel betaalde vorig jaar bijvoorbeeld 18.977 euro aan erfpacht. Dat wordt dit jaar naar verwachting zo’n 8,6 procent hoger, 20.495 euro in hun geval. Dat is een stijging van 1518 euro. 

“We hadden gerekend op anderhalf tot twee procent”, vertelt een van de twee bewoners van die zelfbouwwoning. “Daar rekent de gemeente ook mee. Er is nog nooit voorgerekend dat het op een gegeven moment acht procent kon worden.” De zelfbouwers vallen onder de groep AB2016-nieuwbouw. Die groep erfpachters is nu nog klein, de meeste erfpachters betalen veel lagere bedragen per jaar of hebben het voor een bepaalde periode of eeuwigdurend afgekocht. 

De bewoners van de zelfbouwwoningen in Oost hadden gehoopt dat de gemeente dit jaar een plafond zou instellen, maar verantwoordelijk wethouder Reinier van Dantzig zei deze week tijdens een vergadering in de Stopera nogmaals dat dat niet gaat gebeuren. “Wat zeg ik tegen deze huizenbezitters. En dat is denk ik het eerlijke verhaal. Ja, het leven wordt duurder”, zei hij. “De inflatie is gigantisch. Dat klopt, dat gaan we niet allemaal repareren.”

Van Dantzig wees tijdens de vergadering op andere maatregelen die het Rijk en de gemeente nemen om te voorkomen dat Amsterdammers in financiële problemen komen, zoals de miljoenen noodsteun voor het MKB en het uitbreiden van de minimamaatregelen. Die maatregelen zijn dus niet per se gericht op erfpachters. “Is het daarmee genoeg? Nee, met zo’n enorme kanteling van de economie lopen we altijd achter de feiten aan”, aldus Van Dantzig. Hij zei dat er een betalingsregeling is voor erfpachters die acuut in de problemen komen. 

Meevaller voor gemeente

“Het is gewoon eigenlijk heel hardvochtig naar de burger toe”, vindt de zelfbouwer. Ze wijst erop dat het in dit geval om een meevaller voor de gemeente gaat, maar een tegenvaller voor de erfpachters. Afkopen kan in haar geval niet, want dat zou tussen de 480.000 euro en 760.000 euro kosten. Aan verkopen denkt ze, net als andere zelfbouwers in haar buurt, niet. “Vijf jaar lang mag je niet verkopen, dus dat is niet aan de orde. Iedereen heeft een eigen droomhuis gebouwd, als het niet meer gaat, dan gaat het niet, maar je wil het zo lang mogelijk volhouden.”

Op 30 november gaan gemeenteraadsleden opnieuw met Van Dantzig in debat. Dat zal dan geen gevolgen meer hebben voor de gewijzigde canon dit jaar, want de brieven worden binnenkort al verstuurd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *