Wethouder Pels eens met brandbrief ambtenaren over klimaatbeleid: “Er moet meer gebeuren”

Wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) is het eens met de inhoud van de brandbrief die door 800 ambtenaren is ondertekend over het huidige klimaatbeleid. De ambtenaren vinden dat het college meer moet doen.

De ambtenaren schreven de brief, die in handen is van Het Parool, aan het gemeentelijk management team (GMT). Daarin stellen zij dat ze zich grote zorgen maken over de huidige koers van het klimaatbeleid. “Óf we gaan nu eindelijk ons beleid en gedrag drastisch aanpassen, óf de gevolgen van klimaat-ontwrichting worden onbeheersbaar.”

Volgens de ambtenaren is Amsterdam ‘één van de kwetsbaarste metropolen van de opwarmende wereld’. Er is daardoor ook weinig begrip voor de klimaatkoers die de stad nu vaart. “Wij roepen jullie op om direct de enorme gaten te dichten die nu nog zitten tussen de bestuurlijke ambitie, daadwerkelijke resultaten en de fysieke werkelijkheid.” In het coalitieakkoord staat dat het het doel is om de CO2 -uitstoot met 60 procent moet worden verminderd voor 2030. Iets wat volgens de ambtenaren niet mogelijk is met het huidige beleid. 

“De brief die door medewerkers is verstuurd laat hun grote betrokkenheid bij het klimaat zien”, laat het GMT weten in een reactie. “Het GMT is in gesprek met de briefschrijvers en heeft deze week een vervolggesprek met ze staan. Als gemeente voelen we deze grote opgave ook.”

Ook wethouder Pels vindt het ‘fijn’ dat de ambtenaren willen dat Amsterdam meer moet doen om de klimaatdoelen te halen. “Het college en ik vinden ook dat er nog meer moet gebeuren om de klimaatdoelen te halen. We zijn net begonnen met een nieuwe periode waarin we de versnelling flink willen inzetten, zoals bijvoorbeeld met de aftrap van het isolatieoffensief afgelopen vrijdag.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *