Wethouder is het met oppositie eens: windmolens niet ten koste van woningbouw

Het lijkt er niet op dat er windmolens op het Cornelis Douwesterrein in Noord komen. Windmolens zouden ervoor zorgen dat het aantal woningen in Haven-stad omlaag gaat en dat zegt het stadsbestuur niet te willen.   

Wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) schreef in oktober nog dat er een ‘scherpe keuze’ tussen woningbouw en windmolens op het Cornelis Douwesterrein nodig was. Daarna vroegen oppositiepartijen VVD, JA21 en het CDA om opheldering.

Beide doelen

Pels schrijft vandaag in antwoord op die vragen dat het stadsbestuur ‘prioriteit hecht aan zowel het bestrijden van zowel de woon- als de klimaatcrises’. “Het college zet in op oplossingen waarbij beide doelen bereikt worden.”

Mochten er windturbines op het Cornelis Douwesterrein geplaatst worden, dan zouden er extra woningen op andere locaties geplaatst moeten worden. Pels vermoedt dat dat een probleem wordt. “De beschikbare ruimte daarvoor is naar alle waarschijnlijkheid niet te vinden. (…) Het college is van mening dat de ontwikkeling van windturbines niet ten koste mag gaan van aantallen woningen die gerealiseerd kunnen worden. “

Zichtbaarheid

Ze benadrukt nogmaals dat er geen ‘onaanvaardbare gezondheidsrisico’s’ genomen mogen worden en dat de natuur niet teveel mag worden belast. “Dat betekent dat zowel geluid als slagschaduw tot een aanvaardbaar niveau worden terug gebracht.” Woningen kunnen daarom niet te dichtbij windturbines komen te staan.

Dat windturbines voor sommige Amsterdammers wel vanuit hun woning te zien zullen zijn vindt het stadsbestuur ‘gezien het belang van de klimaatopgave aanvaardbaar’. Dat geldt ook voor de nachtelijke verlichting van de turbines. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *