Wanneer wordt sporten ongezond? “Ik zat in een vuilniszak in de sauna om af te vallen”

Sporten is gezond, daar is iedereen het wel over eens. Maar sporten kan ook een ongezonde kant krijgen en zelfs omslaan in een verslaving. Maar wanneer wordt trainen een obsessie en dus ook ongezond? En dragen de sportfilmpjes van overdreven gespierde mensen op kanalen zoals Instagram bij aan sportverslavingen?

Mariëla Krose heeft een sportschool in Amsterdam Zuid en ziet goed wanneer mensen gezond of ongezond sporten. “Ongezond sporten kan zich op verschillende manieren uiten. Dat je teveel sport zonder rust, dat je niet goed eet of dat je maar één spier of één onderdeel gaat trainen. Als je drie keer in de week een uurtje kan bewegen, dan is dat denk ik wel voldoende.”

Bij Sportcity in West zijn de bezoekers zich bewust van het feit dat sporten leuk moet zijn. Een sportieveling zegt: “Ik denk dat sporten ongezond kan worden als je het niet meer leuk vindt of gedwongen wordt. Ik vind dat je moet sporten omdat het goed voelt en omdat het leuk is. Een ander: “Je ziet het nu vooral bij jongens die veel proteïnepoeders gebruiken.

Sporten wordt niet altijd gezien als iets dat verslavend kan zijn. Dat komt onder andere omdat veel sporten, in tegenstelling tot andere verslavingen, een gezond en positief imago heeft. Als je veel beweegt krijg je juist vaak complimentjes over hoe goed je bezig bent en dat je er goed uitziet. Terwijl je in werkelijkheid misschien wel obsessief bezig kan zijn.

Op gewicht blijven

Ook Mariëla Krose heeft, toen ze professioneel kickbokser was, wel eens bizarre dingen gedaan om op gewicht te kunnen blijven: “Ik ben toen in China de hele nacht in de sauna gaan zitten in een vuilniszak zonder water te drinken, en hopen dat je dan maar net zo lang in de sauna blijft zitten tot je het juiste gewicht bereikt hebt. Dat was niet echt gezond.”

Wie even op Instagram rondscwipet ziet het ene fitte lijf na het andere voorbij komen. Niet heel realistisch. Draagt dat volgens de sportschoolbezoekers bij aan een mogelijke sportverslaving?. “Het licht in de gym is 10 keer beter dan thuis”, zegt de ene. Een andere bezoeker: “Je ziet heel veel mensen die super gespierd zijn, en daardoor laat het je denken dat je harder moet trainen of meer moet doen”.

Tips

Het uitlichten van deze grote spierballen en opvallende sixpacks zijn niet zonder gevaar. Mariëla Krose helpt graag bij het sporten gezond houden. Van haar nog wat tips: 

  • Pak je rust op de juiste momenten.
  • Neem de juiste gezonde voeding tot je.
  • Wees niet gefixeerd op 1 lichaamsdeel.
Merk je dat je sporten meer een obsessie word dan een hobby, praat er dan vooral over met je vrienden en omgeving of kijk ook op website www.sportverslaving.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *