Verdwijnen Bos en Lommermarkt ‘jammer’ maar niet heel gek: “Kijk om je heen. Het is een ramp”

Het is binnenkort over en uit voor de Bos en Lommermarkt in West. Het aantal kramen aan de Bos en Lommerweg is op twee handen te tellen en op regenachtige dagen op één hand. “Kijk om je heen. Het is een ramp.”

Het aanbod deze zonnige woensdagochtend: fruit, vis, bloemen, stof en loempia’s. Er mogen ruim twintig kramen staan op het stukkie Bos en Lommerweg. Er staan er zes. “Dat is nog veel,” zegt visboer Kevin van Zoest. “Nu schijnt het zonnetje, is het droog en staat er geen wind. Normaal sta ik hier alleen samen met de loempia en nog een groenteman. En daar houdt het wel mee op. Bij beetje regen of wind   pakken ze allemaal de spullen in en vertrekken gewoon. Kijk om je heen. Het is een ramp.”

Een buurtbewoner kijkt vertwijfeld naar een leeg gat tussen de kramen in. Hij is op zoek naar de kaasboer waar hij laatst nog van die lekkere roomboter kocht. “Kijk. Hij is weg.” Toch vindt hij het jammer dat markt gaat verdwijnen. “Waarom moet het weg? Ik begrijp het niet. Ik kom hier elke dag als de markt open is.” 

De Bos en Lommermarkt gaat per 1 mei terug naar één marktdag – de woensdag – en zal uiterlijk 1 november 2023 in zijn geheel stoppen. Mocht de markt verder verslechteren dan kan de markt nog eerder dit jaar gestopt worden. Stadsdeelbestuurder Thomas Hermans:  “We wilden graag een markt voor Bos en Lommer. Eerst op het Bos en Lommerplein en nu op de Bos en Lommerweg. Het was een pilot van twee jaar maar we zien de afgelopen maanden dat het niet goed loopt. Er zijn weinig marktondernemers en er zijn weinig bezoekers. De markt kan in deze vorm niet doorgaan. En dat is heel erg jammer.”

Dat vindt ook loempiaverkoper Ly. Ze staat al 18 jaar met haar kraam op de Bos en Lommermarkt. “Ik vind het jammer dat de markt hier weggaat. Ik heb veel klanten en ken ook veel mensen.” Waar ze nu heen moet? “Dat weet ik niet. Ze hebben mij nog geen plek gegeven. Dat is moeilijk hè?”

Voedselmarkt? 

“We kunnen helaas niet garanderen dat er een plek is op een andere markt”, zegt Hermans. “Wel gaan we kijken of er een voedselmarkt mogelijk is in Bos en Lommer. En misschien dat daar plek is voor de ondernemers die vandaag hier op de markt staan. Maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Dat gaan we eerst verkennen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *