Veel vrijwilligers op de been na winst van Marokko: “Blijf van elkaars spullen af”

Honderden fans van het Marokkaanse nationale elftal hebben gisteravond de plaatsing van Marokko voor de tweede ronde van het WK gevierd op het Mercatorplein. Nadat het vorige week uit de hand was gelopen waren er ook veel vrijwilligers op het op het plein te vinden. 

Direct na de winst van Marokko op Canada verzamelden zich honderden Amsterdammers op het plein. Er werden veel fakkels afgestoken en toeterende auto’s reden af aan. “Iedereen is blij, iedereen is gelukkig”, vertelt een feestvierder. Naast veel fans van het Marokkaanse elftal waren er ook veel vrijwilligers te vinden van moskeeën rondom het  Mercatorplein. “Wij staan hier om er ook iets moois van te maken”, vertelt een Amsterdammer die het plein schoon houdt. “We maken er een feestje van en laten het netjes achter”.

In de loop van de avond sloeg op het Mercatorplein de sfeer om en werd er zwaar vuurwerk afgestoken, waarna burgemeester Halsema daar een noodbevel uitvaardigde. De aanhoudingen werden verricht vanwege “verschillende strafbare feiten waaronder het gooien van (zwaar) vuurwerk naar politiemedewerkers”, aldus de politie. Daarbij liep een agent dus gehoorklachten op.  

De winst van Marokko is historisch. De laatste keer dat het land de achtste finales van een WK wist te bereiken, was in 1986, toen het toernooi in Mexico werd gehouden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *