Vattenfall verdubbelt tarieven stadswarmte

Amsterdammers die gebruik maken van stadswarmte zullen volgend jaar meer geld kwijt zijn. Energieleverancier Vattenfall, die in de stad het monopolie heeft op stadswarmte, schroeft de tarieven flink omhoog.

Het nieuwe variabele warmtetarief per 1 januari 2023 wordt 76,45 euro per GJ, inclusief btw. Dat was  39,41 euro. Het gaat dus om een verdubbeling. 

Door het prijsplafond dat de overheid vanaf volgend jaar instelt zal het voor de meeste gebruikers in de praktijk niet om een verdubbeling gaan. Vattenfall verwacht dat een klant bij een gemiddeld verbruik van 27,9 GJ per jaar ongeveer 375 euro meer betaalt voor warmte vergeleken met 2022.

“De kostenstijging is weer een gevolg van de enorm hoge gasprijs die ook de prijs van alle andere energiebronnen omhoogtrekt, zoals warmte uit afvalenergie- of gascentrales”, stelt Vattenfall. Klanten krijgen op 7 december per brief of mail informatie over de nieuwe tarieven, die nu ook al online via de site ‘Mijn Vattenfall’ te zien zijn. 

Het is voor energieleveranciers wettelijk mogelijk om de tarieven zo sterk te laten stijgen omdat ze aan de gasprijzen gekoppeld zitten. Begin vorig jaar pleitten de PvdA en SP al voor een ontkoppeling. Toenmalig wethouder Marieke van Doorninck zei daar nogmaals om te vragen, maar ze zei ook dat Vattenfall op dat moment een veel lagere prijs aan Amsterdammers vroeg dan mogelijk was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *