Van Dantzig zet vol in op nieuwe Meervaart: “Sloterplas fantastische plek, maar Osdorpplein geen visitekaartje”

Wethouder Reinier van Dantzig (Grond en Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening) zet vol in op de komst van de nieuwe Meervaart in de Sloterplas. “We bouwen cultuur en een stad voor de toekomstige generatie. Dit is meer voor mijn zoontje Mozes van 3,5 jaar oud. Dat betekent ook dat je soms in moeilijke tijden stoere beslissingen moet nemen”, aldus Van Dantzig in AT5’s Park Politiek. “De Sloterplas is één van de meest fantastische plekken in de stad, maar het Osdorpplein is geen visitekaartje.”

Al jaren is de nieuwbouw van de Meervaart een heikel punt in Nieuw-West. De bewoners krijgen nu weer inspraak, maar er heerst wantrouwen over of hun stem daadwerkelijk telt. AT5 deed eerder al onderzoek naar het participatietraject. Daar kwam uit dat het plan om te bouwen in de Sloterplas eigenlijk al vast stond toen de participatieprocedure nog liep. Een locatie die in de huidige vorm juist door veel bewoners wordt gewaardeerd.

Investeren

Aflopen maandag was er wederom een bijeenkomst met bewoners, waar ook wethouder Van Dantzig bij aanwezig was. “Het ging soms wel onprettig op zijn Amsterdams. Ik ben zelf ook Amsterdammer in hart en nieren, mijn ouders hebben elkaar ontmoet op de Osdorper Schoolgemeenschap. Je zou bijna kunnen zeggen dat ik zonder Osdorp bijna niet had bestaan.”

De wethouder zegt voor het plan te staan. “Het gaat om veel meer dan alleen de Meervaart. Het is een investering in een nieuw stadscentrum. Het stadsdeel wordt even groot als Breda. Investeren in cultuur is misschien wel één van de mooiste dingen die je kan doen in een stad. Het kan toch niet zo zijn dat ze in Breda zeggen: we investeren niet meer in cultuur. Ik vind niet dat als je in Nieuw-West woont je naar het centrum moet reizen om een keer aan cultuur te ruiken.”

Van Dantzig zegt de kritiek te begrijpen, maar stelt dat er ook voorstanders zijn. “Er zijn ook heel veel mensen in Osdorp en Amsterdam die dit een fantastisch idee vinden. Er waren maandag twee dames die zeiden: eindelijk wordt er geïnvesteerd in de buurt waar mijn kinderen opgroeien. We doen dit ook om het Osdorpplein veilig te maken.”

Kosten

Wat de daadwerkelijke kosten zullen zijn voor nieuwbouw in het water is nog niet bekend. Met de stijgende rentes en bouwkosten kan het zomaar een onaangename verrassing voor het college worden. “Ik heb veel bedragen gezien in de media, maar wij kunnen de exacte kosten pas berekenen zodra we de locatie weten”, zegt Van Dantzig. Een maximaal bedrag voor het theater wil de wethouder niet geven. “De begroting van Amsterdam is zeven miljard. Dat betekent niet dat honderd miljoen niet veel is, maar we bouwen ook nog steeds scholen en buurthuizen. Uiteindelijk moet de gemeenteraad het afwegen of zij dit de beste investering vinden.”

Net zoals rondom de Meervaart was er deze week ook ophef over een participatietraject rondom het erfpachtdossier uit 2015. In een mail van een ambtenaar stond: “Ambtenaren die undercover gaan zou ik niet meer willen doen, maar bekende makelaars of notarissen die een ander geluid kunnen vertellen?”

Grap

Van Dantzig daarover: “Deze mail komt uit een Wob-verzoek. Het gaat soms om vierduizend pagina’s en die heb ik niet alle doorgespit. Wij zagen dit langskomen en dachten gelijk: dit gaan we uitzoeken. Ik durf u wel te zeggen dat er bij toenmalig wethouder Van der Burg geen geheime dienst bestond. Uiteindelijk is dit een misplaatste grap van een ambtenaar.”

Hij vervolgt: “Laten we eerlijk zijn: wij sturen ambtenaren natuurlijk ook wel eens naar bijeenkomsten. Meestal zijn ze onderdeel van de informatiemarkt en soms zitten ze in de zaal. Niet om een ander geluid te laten horen. Als ze zich wel mengen in de discussie dan maken ze zich bekend. Wat ik niet wil is dat elke ambtenaar met een bordje ‘ambtenaar’ om zijn nek hangt. De suggestie dat de gemeente Amsterdam via een soort DDR-achtige geheime dienst in tijden van Eric van den Burg aan beïnvloeding deed door undercover ambtenaren is gewoon onzin.”

De wethouder zegt collegekeuzes te zullen verdedigen. “Ik vind het niet gek dat de gemeente af en toe meedenkt over een zo’n evenwichtig mogelijke discussie bij bijeenkomsten. Bij het Osdorpplein is de inspraak in de vorige periode gewoon niet goed gegaan. Het heeft gezorgd voor een gebrek aan vertrouwen. Ik ben er met open vizier heengegaan maandag en alle vragen beantwoord. Ik heb tegen mijn oppas gezegd een uur later te komen.”

“Mokum heeft het geflikt”

De nieuwe Meervaart staat er als het aan Van Dantzig ligt over tien jaar.  “De plas is één van de meest fantastische plekken in de stad, maar het Osdorpplein is geen visitekaartje. Ik hoop dat wij er over tien jaar langsfietsen en tegen elkaar zeggen: misschien was de aanloop niet goed, het was in een moeilijke tijd, maar Mokum heeft het maar weer mooi geflikt.”

Bekijk hier de hele uitzending van Park Politiek waarin het verder ook nog gaat over hoe het verder moet met de woningbouw in Amsterdam, nu de Raad van State de zogheheten bouwvrijstelling van tafel heeft geveegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *