Vacatures in de stad worden niet gevuld: arbeidsmarkt krapste van het land

De arbeidsmarkt in de regio Groot Amsterdam is krapper dan in de rest van Nederland. Halverwege dit jaar stonden er 60.000 vacatures open. Hoewel de regio een groot aantal mensen kent die een baan zoeken, kunnen ook zij de krapte op de arbeidsmarkt niet oplossen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van UWV over de arbeidsmarkt in de regio. Het grote aantal vacatures dat open stond dit jaar was drie keer zoveel als dat in 2016, toen de arbeidsmarkt ook al krap werd genoemd door UWV. De meeste sectoren worden dit jaar zelfs als ‘zeer krap’ geschaald door de instelling. 

Volgend jaar verwacht UWV dat de krapte op de arbeidsmarkt wel wat daalt. Landelijk is de verwachting dat het aantal vacatures met 7 procent afneemt, omdat de economie flink afremt door de oorlog in Oekraïne en vanwege de inflatie. Daarbij maakt de instelling wel de kanttekening dat het personeelstekort voor de meeste beroepsgroepen zal blijven. 

Werkzoekend

De regio Groot Amsterdam kent, naast de meeste open vacatures, ook de meeste mensen die werkzoekend zijn van het land. Officieel staan 90.500 inwoners als werkzoekend geregistreerd, zo blijkt uit de cijfers van UWV. Dit zijn mensen met bijvoorbeeld een uitkering. 

Toch kan dat aantal niet de grote hoeveelheid vacatures in de regio opvangen. Volgens UWV hebben veel werkzoekenden een flinke afstand tot de arbeidsmarkt en is een ander deel ziek of arbeidsongeschikt. Ook kan het zijn dat ze alweer werken, een opleiding volgen, zorgen voor het gezin of op leeftijd zijn. Daardoor blijven er ongeveer 25.000 potentiële werknemers over, waardoor er nog ruim 35.000 vacatures moeten worden gevuld. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *