Toch protest in binnenstad, demonstranten lopen mars

Ondanks een verbod door de gemeente en het feit dat de organisatie de demonstratie zelf af heeft geblazen, staan er een paar honderd demonstranten op de Dam. Ze dragen vlaggen, spandoeken en paraplu’s. Het protest begon om rond het middaguur. Rond 13:30 uur vertrok de menigte voor een mars door de binnenstad.

De politie is aanwezig. Een woordvoerder laat weten dat de demonstratie gemoedelijk verloopt. Er was ook een kleine tegendemonstratie bij het monument op de Dam aan de gang. Een grote groep demonstranten is even voor 13:30 uur gaan lopen door de stad. De Dam is inmiddels zo goed als leeg.

De situatie op het Museumplein wordt ook door de politie in de gaten gehouden.

Icke

De organisator ‘Samen voor Nederland’ had de demonstratie geannuleerd nadat complotdenker David Icke toegang tot het land was ontzegd. De mogelijke komst van Icke zorgde voor maatschappelijke onrust in de stad. Hij mag nu twee jaar Nederland niet in.

Icke onderzoekt naar eigen zeggen al sinds de jaren ’90 hoe de wereldmacht precies in elkaar steekt. Daarbij verspreidt hij ideeën uit De Protocollen van de Wijzen van Sion, een fictief document waaruit zou moeten blijken dat er al sinds de 19e eeuw een Joods complot bestaat om de wereldmaatschappij te verwerven.

Door de gemeente was de demonstratie op de Dam al verboden. Wel was er met het Museumplein een alternatieve locatie aangeboden aan de organisatie. Een door de organisatie aangespannen rechtszaak werd door de gemeente gewonnen.

De organisatoren vonden het Museumplein namelijk geen geschikte locatie en bliezen de boel af. Vervolgens gingen er op sociale media wel berichten rond met een oproep om ‘koffie te drinken’ op de Dam. 

Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) had een tegendemonstratie aangekondigd, maar die gaat niet door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *