Toch ontheffing voor ‘overnachting’ stroopwafelkar en loempiakar Albert Cuyp

De marktwagens van Bert van Hilten en Dai Bui krijgen tóch een ontheffing waardoor zij ’s nachts hun wagens mogen laten staan op de Albert Cuypmarkt. De twee ondernemers kregen in eerste instantie van stadsdeel Zuid te horen dat van alle voedselkarren op de markt zij als enige niet een ontheffing hadden gekregen. Het stadsdeel draait die beslissing nu terug en daardoor mogen zij nog twee jaar ‘overnachten’ op de markt.

De Albert Cuypmarkt telt zestien ondernemers met een voedselkar, veertien van hen hadden een ontheffing waarmee ze hun marktwagen ’s nachts mogen laten staan. De gemeente wilde vorig jaar al stoppen met deze ‘overnachtingen’, maar na fel protest van de ondernemers besloot het stadsdeel om het gedoogbeleid tot 1 januari 2025 te verlengen.

Dat gedoogbeleid zou gelden voor de ondernemers met een ontheffing, maar toen kwam aan het licht dat Van Hilten en Bui niet zo’n ontheffing hadden. Daardoor zou de stroopwafelkar van Van Hilten en de loempiakar van Bui in de nacht de markt moeten verlaten. Beide ondernemers begrepen niet waarom zij niet op de lijst stonden met namen die in 2018 werd gemaakt, aangezien zij zelf toen ook al ‘overnachten’ met de marktwagens. 

‘Regels gelden voor iedereen’

Stadsdeelvoorzitter Bart Vink vond dat de twee ondernemers de marktregels hadden moeten kennen na hun jaren ervaring op de markt.  “Dit zijn de regels. Het is heel vervelend voor deze ondernemers, maar als ik ze het toch ga toestaan, dan komt nummer drie en vier er aan, daar kun je vergif op innemen, dat gaan we niet doen”, reageerde de voorzitter toen. 

Op die mening is Vink toch teruggekomen uiteindelijk. “Vorige keer heb ik gezegd dat de regels voor iedereen gelden. De mensen die een ontheffing verdienden, omdat zij in 2018 al met hun wagen mochten blijven staan, hebben die toen gekregen, maar daar is kennelijk ergens een fout in gemaakt. De twee heren horen ook op die lijst en hebben daarom nu toch de ontheffing nog gekregen”, reageert Vink tegen AT5

Waar het precies mis is gegaan, is niet helemaal duidelijk voor het stadsdeel. “Het kan zijn dat wij, ondanks dat wij altijd op de markt zijn, ze hebben gemist. Maar het kan ook zijn dat zij hun vinger niet hebben opgestoken. Hoe het precies gelopen is, komen we nu niet meer achter. Wat belangrijker is, is dat zij de vergunning net als de rest verdienen.”

Superblij

“Ik heb het net gehoord en ben nog een beetje aan het bijkomen”, reageert Bui op het krijgen van de ontheffing. “Je denkt wel dat je het gaat krijgen, maar er bestaat altijd een kans dat ze het tóch niet doen. Er gaat van alles door je hoofd en dat kost veel energie. Ik ben superblij dat het geregeld is en ik ga zo een flesje champagne openen om het te vieren.”

Ook Van Hilten is in extase door de toezegging van de vergunning. “Het is nu nog even wachten op de schriftelijke bevestiging, maar we zijn natuurlijk heel erg bij. We mogen gelukkig in de avond blijven staan, zonder risico’s. Daarnaast mag ik ook mijn stroopwafelkar uitbreiden van 4 naar 8 meter. We zullen maar zeggen ‘eind goed al goed’ gelukkig.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *