Taxichauffeurs protesteren opnieuw bij hoofdkantoor Uber

Een groep taxichauffeurs heeft de Mr. Treublaan vanmiddag zo’n twee uur lang geblokkeerd. Het gaat om chauffeurs die voor Uber rijden. Het hoofdkantoor van het Amerikaanse bedrijf bevindt zich in de straat. De chauffeurs eisen als zelfstandige te worden behandeld, met vergoedingen die daarbij horen, of in dienst te worden genomen.  

Er stonden zeker tientallen taxi’s stil op de straat, die vanaf het Julianaplein werd afgezet. “We gaan niet weg voordat we een reactie van Uber hebben”, zei een Uber-chauffeur eerder vanmiddag tegen AT5, maar de stoet is rond 18.00 uur toch in beweging gekomen. Volgens de chauffeur is de actie daarmee nog niet voorbij. De chauffeurs rijden op dit moment toeterend door de stad. 

Twee weken geleden protesteerden Uber-chauffeurs ook. Dat protest, georganiseerd door de FNV, begon op het NDSM-terrein. Ook toen verplaatsten de chauffeurs zich daarna naar de Mr. Treublaan. Daar wilden de actievoerders het eisenpakket aan de directie overhandigen, maar die liet zich niet zien. 

Een groep chauffeurs liep daarop, scanderend ‘oplichters! oplichters!’, het pand binnen. De politie sommeerde de FNV op te treden en al snel dropen de taxichauffeurs weer af. Ook in Nederland heeft de rechter geoordeeld dat Uber-chauffeurs eigenlijk als werknemers gezien moeten worden voor wie de CAO geldt. Het hoger beroep in die zaak loopt nog en dus hoeft Uber zich nog niet aan de uitspraak te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *