Statenlid VVD door jongeren geconfronteerd met “verrotte” woningmarkt

What’s Next gaat op ‘blind date’ met politici die zich verkiesbaar stellen bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. What’s Nexter Lisa gaat deze week op date. Ze heeft geen idee hoe de politicus heet en van welke partij hij is. Aan de hand van de vragen die ze voorgeschoteld krijgt en aan de politicus stelt moet duidelijk worden met wie ze aan tafel zit.

In deze aflevering gaat Lisa op date met Klaas-Jeroen Terwal, een ervaren Statenlid van de VVD. Ze spreken af in zijn vertrouwde Amsterdam met uitzicht over het IJ.

Fuck, Marry, Kill

Tijdens de blind date wordt onder andere de VVV-vraag gesteld. Ze spelen een potje fuck-marry-kill, maar dan voor politici. Van de drie standpunten die er uitgelicht worden, moet de politicus er één vernietigen, één versnellen en één verbeteren. Duurzaamheid is een belangrijk punt voor zijn partij. Zo wil Klaas-Jeroen de komst van zero-emissie bussen versnellen. Dat zijn bussen die op elektriciteit rijden en zo min mogelijk schadelijke stoffen uitstoten. Naast de windmolens op zee, zou Klaas-Jeroen er ook voor kiezen om te investeren in kernenergie: “Ik denk dat het niet genoeg is om voldoende schone energie op te wekken, dus ik zou ervoor kiezen om ook kernenergie daarbij op te nemen.

Moeilijke politieke woorden 

Terwal wordt tijdens de blind date geconfronteerd met de stoffige taal die politici gebruiken. “Ik denk dat politiek af en toe best lastig te volgen is, omdat we als politici best wel snel geneigd zijn om jargon te gebruiken.” Zo vindt hij “mitigeren” een moeilijk politiek woord. “Ja, dat begrijpen mensen niet.”

Ongezouten mening

Tot slot krijgt Terwal een filmpje te zien van een jongere die een maatschappelijke kwestie aan hem voorlegt. “De woningmarkt in Nederland is verrot,” is de ongezouten mening van Nana, Represent Yourself,  over de wooncrisis. Hij is boos dat het in deze tijd lastig is om als jongere aan een woning te komen. “Wat gaan we daaraan doen dan?” vraagt hij aan Terwal. “Dat is een zorg van heel veel jongeren: van hoe kan ik later een betaalbare woning krijgen. Maar de allerbelangrijkste oplossing is gewoon meer woningen bijbouwen”, aldus Terwal. 

Weet Lisa aan het einde van de date met welke politicus ze te maken heeft? Dat zie je deze week in What’s Next.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *