Staatssecretaris zegt dat gemeente geen plan indiende voor brug over IJ, VVD wil debat

De gemeente heeft volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen geen officieel verzoek neergelegd om het Rijk mee te laten betalen aan de brug over het IJ. VVD-gemeenteraadslid Daan Wijnants is verbaasd en wil een debat met wethouder Melanie van der Horst (Verkeer).

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger vroeg gisteren in een debat met Heijnen waarom er door het Rijk geen geld wordt uitgetrokken voor de brug over het IJ. “In Amsterdam-Noord worden tienduizenden woningen gebouwd. Dat is een enorm stevige woningbouwlocatie. En ondertussen moeten reizigers op pontjes, die dat helemaal niet aankunnen. Waarom wordt er niet geïnvesteerd in een brug? Want zo duwen we eigenlijk iedereen weer de auto in”, vond Kröger.

Heijnen antwoordde dus dat het stadsbestuur geen plan voor de fietsbrug heeft ingediend. “Er waren al best wel wat investeringen waar Amsterdam om vroeg, hé, dat weten we ook allemaal, dus wellicht hebben ze daar ook een bepaalde eigen afwegingen gemaakt.” Volgens de staatssecretaris zouden de kosten voor zo’n brug wel ‘echt behoorlijk’ zijn. Ze noemde een bedrag van rond de 300 miljoen euro. Het zou daarom ook de vraag zijn of de brug wel in aanmerking zou komen voor financiering door het Rijk.

In een interview met Het Parool zei Van der Horst nog dat het Rijk ‘in een vroeg stadium’ nee zei. In een commissievergadering op 17 november zei Van der Horst: “Wij willen inderdaad allemaal wel dat de brug wordt betaald en dat we hem dan kunnen bouwen.” Ze wees erop dat het Rijk eerst sowieso tegen de brug was en daarna al zou hebben gezegd niet mee te betalen. “We weten nu wel dat het Rijk hier geen geld voor heeft, dat is ook duidelijkheid die nodig is.”

Wijnants vindt dat die uitspraken ‘haaks staan’ op wat Heijnen gisteren vertelde. “De fractie van de VVD wil opheldering over de discrepantie tussen de uitspraken van de wethouders en de staatssecretaris. Het juist informeren van de raad is essentieel voor het politieke besluitvormingsproces. Deze discrepantie tussen de uitspraken van de wethouders en de staatssecretaris dient uitgelegd te worden.”

Noord/Zuidlijn naar Schiphol

Het Rijk kon via het zogeheten Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport geld uittrekken voor allerlei verschillende projecten en programma’s in heel Nederland, waarmee gewerkt werd ‘aan de ruimtelijke inrichting van Nederland’. Van der Horst sloot met collega-wethouder Reinier van Dantzig wel een miljardendeal waardoor de Noord/Zuidlijn kan worden doorgetrokken naar Schiphol en Hoofddorp en het Zuidasdok voltooid kan worden. Dat waren de investeringen waar Heijnen gisteren op doelde.

Als het aan Wijnants ligt, vindt het debat op 8 december plaats tijdens een commissievergadering in de Stopera. Een meerderheid van de dan aanwezige politici moet wel akkoord gaan met bespreking van het onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *