Sluipweg bij Diemen melkkoe: 7800 euro aan boetes door slimme truc

Op de Diemerpolderweg bij Diemen is in 2021 voor bijna 8000 euro aan boetes uitgedeeld. De weg mag tijdens de spits alleen gebruikt worden door bestemmingsverkeer. Eén agent wist dankzij een listig excuus veel boetes uit te schrijven, maar de rechter zet nu een streep door zijn tactiek.

“Onmogelijk.” Mitchell uit Amsterdam weet nog precies wat zijn eerste gedachte was toen hij een boete op de mat zag liggen voor het rijden op de Diemerpolderweg. “Ik weet nog wel dat ik er reed, daar ging het me niet om. Maar ik ben daar helemaal niet staande gehouden door een agent. En dat is wat ze meestal doen, toch?”

Meestal, ja. Tenzij een agent een geldige reden heeft om het niet te doen. En één agent blijkt meerdere keren hetzelfde excuus gebruikt te hebben.

Sluipverkeer

De Diemerpolderweg loopt parallel aan de A1, over het Amsterdam-Rijnkanaal. De zogeheten geslotenverklaring die op deze weg op doordeweekse avonden geldt, staat aangegeven op twee borden aan het begin van de weg, vlakbij knooppunt Diemen. Overtreding kost een automobilist in totaal 104 euro: 95 euro boete plus 9 euro administratiekosten.

“Dat verbod is al heel lang van kracht”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Diemen. “Het is bedoeld om sluipverkeer te voorkomen, vooral richting Muiden. In de avondspits is het druk op de A1 en de A9 en via de Diemerpolderweg en de Maxisweg kan je op deze manier de drukte van knooppunt Diemen vermijden.”

Al staan de borden goed in het zicht, toch rijd je er gemakkelijk langs. “Je moet het maar net weten”, zegt jurist Nick Voorbach. Zijn bedrijf verkeersboete.nl staat weggebruikers bij die hun boete willen aanvechten. “En voor dit specifieke stuk op de Diemerpolderweg ben ik heel vaak benaderd.” Vooral van mensen die, net als Mitchell, niet zijn aangesproken door een agent. 

Takelwagen

“In 2021 zijn daar tientallen boetes uitgedeeld voor het doorrijden tijdens de spits”, vertelt een woordvoerster van het OM desgevraagd. “Zeventien keer heeft een agent toen ook de automobilist staande gehouden en de boete uitgedeeld. Alle overige keren is de boete uitgedeeld op kenteken.” ‘Op kenteken’ betekent dat een agent het nummerbord heeft geregistreerd en vervolgens niet achter de automobilist is aangereden. 

Op de Diemerpolderweg is dat in één jaar tijd maar liefst 75 keer gebeurd. “In vergelijking met het aantal fysieke staandehoudingen is dat fors”, erkent de woordvoerster. Maar, benadrukt ze: “Het mág wel. Maar alleen als de agent een goede reden heeft. Het is aan de rechter om te besluiten of de reden goed genoeg is.”

Nick Voorbach kent die reden naar eigen zeggen: “Ik heb deze zaak nu vier keer uitgevochten voor de rechter en elke keer gaat het om dezelfde agent. Deze agent rijdt in een takelwagen en ging, nadat zijn dienst erop zat, richting de Diemerpolderweg. Om daar te staan posten. Daar heeft hij op die manier een flink aantal boetes uitgeschreven.” De reden dat hij er niet achteraan reed, was volgens Voorbach altijd dezelfde. “Zijn verklaring was: tsja, in die logge takelwagen kan ik toch niet de achtervolging inzetten?” Een ander argument dat de agent inbracht: er reden zóveel mensen door, dat het simpelweg geen doen was om telkens erachteraan te gaan.

Volgens Voorbach was de Diemerpolderweg voor de agent een melkkoe. “Die stond daar gewoon op zijn dooie gemak boetes te harken.” Hij denkt dat alle 75 boetes door dezelfde agent zijn opgelegd.

Lange tijd gingen rechters mee in de verklaring van de agent. Tot afgelopen maart, toen één  rechter er genoeg van had. “Die rechter heeft toen gehakt gemaakt van de verklaring van de agent”, aldus Voorbach. “Die oordeelde dat het het probleem van de agent is als hij niet de achtervolging in kan of wil zetten. Dat mag hij niet op het bordje van de burger schuiven.”

Voor mensen als Mitchell, die hun boete al hebben betaald, betekent dat niet dat zij hun boete nu terugkrijgen. “Als je betaalt, erken je schuld. Dat kan je niet zomaar terugdraaien”, aldus het OM.

7800 euro

De 75 boetes die in 2021 op kenteken zijn uitgedeeld komen in totaal neer op 7800 euro. “Maar ik denk dat deze agent in voorgaande jaren hetzelfde foefje wel vaker heeft herhaald”, vermoedt Voorbach. Hij hoopt dat de situatie snel duidelijker wordt gemaakt voor automobilisten. 

Want ondanks de uitspraak worden er op de Diemerpolderweg nog altijd boetes uitgedeeld. Dit jaar schreef de politie veertien boetes uit op de ‘ouderwetse’ manier. Maar boetes op kenteken zijn niet meer gegeven. 

De achternaam van Mitchell is op zijn eigen verzoek achtergehouden en is bij de redactie bekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *