Rutte biedt namens regering excuses aan voor slavernijverleden

Premier Mark Rutte heeft namens de Nederlandse regering vanmiddag in het Nationaal Archief in Den Haag excuses aangeboden voor het slavernijverleden. In een toespraak zei Rutte dat de excuses niet bedoeld zijn ‘om schoon schip te maken’. “We doen dit en doen dit nu om staande op de drempel van een belangrijk herdenkingsjaar samen de weg vooruit te vinden.”

Om de excuses rond het slavernijverleden is al weken veel te doen. Eind november lekte uit dat het kabinet van plan was om vandaag op 19 december excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.

Een aantal Surinaamse organisaties, waaronder Mart Radio in Zuidoost, stapte naar de rechter. Ze vinden dat de excuses onverwacht snel komen en wilden dat de excuses werden opgeschort. Ze vinden 1 juli volgend jaar een beter moment. Op die dag is het precies 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat dit ook in de praktijk ten einde kwam. 

Uiteindelijk wees de rechter de bezwaren af. De organisaties deden een beroep op de openbare orde en op de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De rechtbank oordeelde echter niets te kunnen doen. Het gaat namelijk om bevoegdheden die burgers hebben, terwijl het hier gaat om een overheid. Verder was er volgens de rechter sprake van een etnische kwestie.

Op de Dam protesteerden bovendien gisteren enkele tientallen mensen tegen de excuses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *