Ruigoord neemt afscheid van grote inspiratie Theo Kley: “Homo universalis met groene snor”

De bezoekers en bewoners van Ruigoord hebben afscheid genomen van overleden kunstenaar en één van de grondleggers van de culturele vrijhaven, Theo Kley (85). In de uitpuilende kerk op het terrein verbond Kley voor de laatste keer een groot publiek op Ruigoord. 

Het kunstenaarsdorp nam in een twee uur durende ceremonie afscheid, waarin herinneringen aan Kley werden opgehaald en er ruimte was voor muziek. Voor veel mensen bleek hij een inspiratiebron, leermeester en vriend.

“Hij was creatief in de manier waarop hij leefde, de mensen die hij om zich heen verzamelde, de huizen die hij bouwde, de tuinen die hij aanlegde”, somt een oude vriend op. “Het was een soort homo universalis, met groene snor.”

Groene snor

Om de geliefde Ruigoord-grondlegger, te herkennen aan zijn iconische groene snor, te eren hadden alle bezoekers op de uitvaart  een veer in dezelfde kleur opgespeld. Jong tot oud is lovend over de manier waarop Kley in het leven stond.

“Hij maakte van zichzelf en alles om zich heen kunst”, vertelt een vrouw. “Voor mij was hij echt een initiator en een tovenaar. Mijn vader heeft me op de wereld gezet, maar hij heeft me op de magische wereld gezet.”

Bus

In de jaren ’70 richtte hij de artistieke groepering het Amsterdams Ballon Gezelschap op. Jaarlijks organiseert dit collectief het Balonnenfeest in Paradiso, maar ook trokken ze in een ‘luchtbus’ naar het buitenland. Deze bus, een oldtimer, vervoerde hen naar Europa, Afrika en Azië.

Als slotstuk van de uitvaart werd Kley in de ‘luchtbus’ naar de begraafplaats gebracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *