Ron zoekt nieuwe opslag voor 15.000 boeken: “Hoe vind ik iets betaalbaars in de stad?”

Al tien jaar verkoopt Ron samen met zo’n vijftien vrijwilligers boeken vanuit het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit start binnenkort met de verbouwing van de locatie, waardoor de opslag van de winkel verdwijnt. Ron vreest voor het voortbestaan: “Wat anders? Dan moeten we ze maar gaan uitdelen?”

“We hebben zo’n vijftienduizend boeken liggen op een minuut lopen vanaf onze kraam”, vertelt Ron Heeneman, voorzitter van tweedehandsboekenwinkel Books4Life: “Als we een bepaald boek niet hebben liggen in onze kraam, dan kijken we achter in de opslag.” In het Binnengasthuis liggen alle boeken die worden verkocht én daar worden alle online bestellingen klaargemaakt. Maar door de verbouwing van het Universiteitskwartier van de UvA moet zijn opslag verplaatsen.

De verbouwing van het Binnengasthuis zat er al langer aan te komen. Om die reden kon Book4Life het pand tot nu toe tijdelijk huren voor een klein prijsje. “Al onze opbrengst gaat naar het goede doel toe. Dus hoe minder huur, hoe meer geld er overblijft voor liefdadigheid.” Vorig jaar hield de boekhandel 38 duizend euro over om te doneren. “Het enige wat we zelf met het geld doen is één keer per jaar naar de Chinees met al onze vrijwilligers om te bespreken welke organisatie het bedrag dat jaar verdient.”

Toegankelijkheid in het centrum

De vraag is nu natuurlijk: waar moeten de boeken straks heen? “Het is belangrijk dat we in het centrum blijven, want onze boeken moeten zo dichtbij mogelijk zijn. Maar hier een plek vinden is lastig voor deze prijs. En dan blijft er dus minder geld over voor het goede doel.” Een paar kilometer opschuiven zou kunnen, maar volgens Ron wordt het voor sommige vrijwilligers wel zwaar om de boeken elke dag zo ver heen en weer te sjouwen.

Daarbij denkt hij dat zijn vrijwilligers minder motivatie hebben om naar de boekhandel te komen als het ergens buiten de ring zou zijn: “Het gemakkelijke is juist wat onze vrijwilligers aantrekt.” Ron hoopt na de verbouwing van het Universiteitskwartier terug naar de universiteit te kunnen, “Maar we hebben geen glazen bol, het is nu hopen op het beste.” Wanneer ze precies weg moeten is nog onduidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *