Ron raakt horendol door adresverwisseling: “Nee, dit is mijn huis en niet het IND-kantoor!”

Door een fout op Google Maps komen mensen die naar de de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) willen vaak heel ergens anders terecht. Een keer of twee, drie per dag moet Ron mensen uitleggen dat dit niet de IND is op de Pieter Calandlaan 1: ‘U bent hier op het Pieter Calandplantsoen 1, meneer!’

Amsterdam kent een Pieter Calandlaan en een Pieter Calandplantsoen en dat plantsoen ligt ook nog pal aan de laan. En in dit geval is dat vragen om problemen. Toch had tramchauffeur Ron er tijden geen last van dat hij op nummer 1 woont van het plantsoen en het kantoor van de IND  op nummer 1 van de laan. “Pas sinds vier maanden gaat het mis.” Al honderden mensen heeft hij in die tijd de deur gewezen.

Google

Wat is er veranderd? “Nou, als je op Google Maps ‘Pieter Calandlaan 1’ intikt, kom je uit bij de IND”, legt Ron uit. “Maar de postcode die je er dan bij ziet staan, dat is de postcode van mijn adres.” Mensen die ‘IND-kantoor’ intikken, komen wél bij het juiste adres uit. Maar toch zijn er genoeg mensen die de mist ingaan – en aanbellen bij Ron, twee kilometer verderop.

Sinds die kleine kink in de kabel lopen IND-cliënten de deur bij hem plat. “Twee, drie keer per dag gaat de deurbel. Heel vervelend, want die mensen moeten hier niet zijn en die missen hun afspraak.”

Oplossing

De oplossing lijkt simpel: die postcode moet worden aangepast. Ron: “Maar de IND zegt er niks aan te kunnen doen en bij de gemeente zeggen ze dat de IND het op moet lossen. En dat is van het kastje naar de muur hè.” En Google bellen is tot nu toe onbegonnen werk gebleken: elke keer weer verzandt Ron in keuzemenu’s. “Ik vind het wel vreemd van de IND. Het zijn hun cliënten die nu in de problemen komen.”

De IND zit evengoed met de situatie in haar maag. “Wij vinden dit ook vervelend natuurlijk. We hebben het al meerdere keren aangegeven bij Google,” vertelt een IND-woordvoerder. Ze hebben Ron al een mooie bos bloemen gestuurd. “Maar de oplossing moet toch echt van Google komen.”

Tot een oplossing bereikt is, blijft de deurbel van Ron maar gaan. “Ik verwijs ze maar door. Maar koffie aanbieden aan al die mensen is onbegonnen werk, dat moeten ze maar naar het IND-kantoor gaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *