Rechtbank vindt drie maanden voorarrest voor overvaller (22) voldoende

Een 22-jarige man die in januari van dit jaar een overval op een winkel aan Tussen Meer in Osdorp en een overval op een winkel aan de Kinkerstraat in West pleegde is gisteren veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van ongeveer 3,5 maanden. Die tijd had hij al in de cel gezeten na zijn arrestatie, dus hij hoeft niet langer meer de cel in. 

De eerste overval vond op 26 januari plaats. De man kwam samen met twee anderen de Used Products aan Tussen Meer binnen. Daar werd het personeel bedreigd met een mes en een klauwhamer. Een medewerker werd tegen de grond geduwd en daarna op zijn hoofd geslagen en gestompt. In de woning van de 22-jarige man vond de politie later drie dozen met Iphones uit de winkel.

Vuurwapen

Vijf dagen later sloeg de twintiger met twee andere overvallers toe bij de Aktiesport in de Kinkerstraat. Een van de drie richtte een vuurwapen op het hoofd van een medewerker en zei dat hij zou schieten als de kluis niet binnen tien seconden opengemaakt werd.

“Louter uit winstbejag heeft verdachte samen met twee anderen gewapende overvallen gepleegd op twee winkels”, schrijft de rechtbank in het vonnis. “Daarbij zijn winkelmedewerkers bedreigd en mishandeld. Zodoende heeft verdachte samen met de andere overvallers schade en overlast veroorzaakt voor die winkelbedrijven. Bovendien zijn de betrokken winkelmedewerkers pijn en letsel toegebracht en is hen angst aangejaagd.”

Meegesleept

Wel zou hij niet het grote brein achter de overvallen zijn geweest, hij zou eerder door de andere verdachten zijn meegesleept. De rechtbank heeft de twintiger naast de onvoorwaardelijke celstraf ook een voorwaardelijke celstraf van 625 dagen opgelegd, maar die celstraf wordt alleen opgelegd als hij binnen twee jaar opnieuw de fout in gaat.

De reclassering adviseerde ook een drugsverbod, maar dat ging de rechtbank te ver. “Gelet op zijn verklaringen ter terechtzitting lijkt verdachte immers niet klaar om in het geheel met het gebruik van cannabis te stoppen.” De overvaller heeft inmiddels een omklapwoning toegewezen gekregen en hij volgt een opleiding tot loodgieter, die er hoogstwaarschijnlijk voor zorgt dat hij een baan vindt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *