Reacties op woonplan wethouder overwegend positief, maar het blijft ‘kiezen uit aantal kwaden’

Ouderen die makkelijker kunnen doorstromen, woningdelen dat weer wordt aangemoedigd: het zijn volgens de Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties (AFWC) en studentenbond ASVA positieve punten in de nieuwe woonplannen van wethouder Zita Pels. Maar het is voor woningcorporaties niet haalbaar om minder sociale huurwoningen te verkopen, zegt de AFWC.

De Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties is alvast blij met de aandacht voor de doorstroming in het 76 pagina’s tellende plan van wethouder Wonen. Ook het feit dat er weer opnieuw wordt gekeken naar de voorrangsregels voor het toewijzen van een sociale huurwoning, vindt de organisatie belangrijk. 

Maar dat corporaties minder sociale huurwoningen moeten gaan verkopen, is niet haalbaar volgens de AFWC. Zij hebben dan namelijk niet genoeg geld om nieuwe woningen te bouwen, zegt een woordvoerder. En dat is iets wat ze nu wel afgesproken hebben met de gemeente. “Die woningen verkopen doen we dus niet zomaar.”

Ook andere punten in de plannen zouden niet haalbaar zijn, maar daarover wil de AFWC voorlopig nog niets kwijt, omdat er ook nieuwe afspraken in de maak zijn.

Zware tijden

Er komen zware tijden aan voor de woningbouw, zegt Peter Boelhouwer (TU Delft), die woningmarktbeleid onderzoekt. “Er worden minder bouwvergunningen uitgedeeld, beleggers trekken zich terug, kopers kopen dure koopappartementen niet meer. Het is zaak om te zorgen dat die bouw op peil blijft.”

De nieuwe woonplannen in Amsterdam dragen daar wat Boelhouwer betreft aan bij. “Amsterdam heeft het qua productie goed gedaan, daar moeten ze mee doorgaan. Dat kan inderdaad door voor ouderen te bouwen en de beschikbare woningen optimaal te verdelen. Maar het blijft kiezen uit een aantal kwaden, je kan niet alles willen.”

Dat samenwonen, hospitaverhuur en woningdelen nu weer wordt aangemoedigd, in tegenstelling tot het beleid van de vorige wethouder, vindt Boelhouder in ieder geval goed. Dan hebben mensen in het middensegment ’tenminste nog een keus’. “Als je net bent afgestudeerd, wat is er dan mis om met z’n tweeën of drieën te wonen?”

Weer gezamenlijke contracten

Een verhuurder hoeft volgens het nieuwe plan geen individuele huurcontracten meer aan te bieden aan mensen die gezamenlijk een woning huren. Wethouder Zita Pels schrapt hiermee een regel uit het beleid van haar voorganger, dat bedoeld was om het huisjesmelkers moeilijker te maken.

Stichting WOON! denkt dat hierdoor een oud probleem weer de kop op zal steken: bij het vertrekken van een huisgenoot zullen de achterblijvende huurders opnieuw toestemming moeten vragen aan de huisbaas voor de komst van een nieuwe huurder, met het risico dat deze weigert of de huur verhoogt. “Het is van belang om de excessen in de machtsverhouding tussen huurder en verhuurder te bestrijden”, aldus Oscar Vrij van Stichting Woon!. “Daar is meer voor nodig dan de oude of de nieuwe regels.”

(Internationale) studenten

Studentenvakbond ASVA heeft wel goede hoop dat straks het woningdelen voor studenten makkelijker en betaalbaar wordt, ondanks dat de individuele huurcontracten verdwijnen. Om woekerprijzen door huisjesmelkers tegen te gaan, komen er in 2024 landelijk namelijk al nieuwe regels. Hierdoor zal er straks voor meer huizen een maximale huurprijs gelden. 

Ook het feit dat hospitaverhuur weer wordt aangemoedigd, vindt de studentenvakbond positief. “Ouderen die scheefwonen en nergens heen kunnen, vinden het misschien wel fijn om een student in huis te nemen”, zegt bestuurslid Bor van Zeeland.

Wel vraagt hij zich af in hoeverre deze plannen zijn gemaakt met het oog op studenten. “Er kwamen bijna geen jongeren opdagen bij een informatiesessie en op een enquête van de gemeente was maar 4% van de respondenten onder de 28.” 

Ook maakt Van Zeeland zich zorgen dat de gemeente zich niet meer ‘extra’ wil inzetten voor internationale studenten. “Dat is vreemd. Je kan toch helemaal geen onderscheid maken tussen internationale en Nederlandse studenten? Nu lijkt het alsof alle studenten de dupe worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *