Raad geschokt over fout preventief fouilleren: “Keiharde klap in het gezicht van onze jongeren”

Verschillende partijen in de gemeenteraad hebben geschokt gereageerd op het preventief fouilleren buiten de aangewezen veiligheidsrisicogebieden en in een jongerencentrum. De partijen vinden de keuze van burgemeester Femke Halsema om direct en definitief te stoppen met de proef verstandig. Coalitiepartij GroenLinks noemt de fout van de politie ‘onacceptabel’.

“In eerste plaats leef ik enorm mee met alle jongeren van het jongerencentrum. Het is echt heftig wat er is gebeurd”, reageert Fatihya Abdi van de Partij van de Arbeid op het voorval. “Voor de PvdA is het vertrouwen in de diensten essentieel, dit blijkt nu ernstig beschadigd. De driehoek heeft goed ingegrepen om de proef per direct te eindigen, maar het onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren is belangrijk.” Volgens Abdi is er een ‘goed gesprek’ nodig tussen de raad en de driehoek over hoe het vertrouwen weer terug kan komen. 

Ook coalitiepartij D66 vindt het ‘vreselijk’ wat de jongeren in het centrum is overkomen. “Het is goed dat de burgemeester meteen verstandig en daadkrachtig ingrijpt door de proef per direct en definitief te beëindigen”, zo laat de partij weten. 

GroenLinks, de derde coalitiepartij, is ook niet te spreken over de gebeurtenis in het jongerencentrum. “Deze actie van de politie is onacceptabel”, aldus raadslid Imane Nadif. “Er is snel ingegrepen en de proef is per direct beëindigd. Plekken waar jongeren terecht kunnen en zich veilig kunnen voelen zijn belangrijk, dit had nooit mogen gebeuren.”

“Deze fouilleeractie is een keiharde klap in het gezicht van onze jongeren die jammer genoeg al weinig vertrouwen hebben in de overheid. Het onmisbare werk van onze jongerenwerkers krijgt ook een flinke deuk”, aldus Denk-fractievoorzitter Sheher Khan. “Er moet niet alleen excuses worden aangeboden, maar er moet ook een concreet plan komen om het vertrouwen terug te winnen van de gecontroleerde jongeren en jongerenwerkers.”

JA21 ‘baalt’

JA21, één van de partijen die voor het preventief fouilleren is, noemt de gebeurtenis treurig. “Ik baal er verschrikkelijk van. Het blijft mensenwerk en daar worden fouten in gemaakt, maar het had niet moeten gebeuren. Buiten de regels om moet je niet doen”, laat fractievoorzitter Annabel Nanninga weten. JA21 is echter niet te spreken over het besluit om definitief te stoppen met de proef. “Als er geen verbetering meer in de toekomst voor is, oké. Maar om nu al te zeggen om er mee te stoppen, na één fout, vind ik te voorbarig.”

Donderdag is er in de raad een debat over het stopzetten van de proef. Naninga vindt dat het preventief fouilleren door moet gaan, maar heeft geen hoop dat het gaat gebeuren. “JA21 is overtuigd dat preventief fouilleren echt keihard nodig is. Zeker in de wijken waar iedere dag mensen worden neergestoken. De jongeren moeten niet piepen dat ze in de gaten worden gehouden, het zijn niet de dametjes van 70 die steeds in de fout gaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *