Politie doet onderzoek naar extreemrechtse projectie op Hemwegcentrale

‘Love and Make White Babies’: deze tekst is dinsdag geprojecteerd op de Hemwegcentrale in het Westelijk Havengebied. Dat blijkt uit een video die op Telegram is gedeeld in een ‘White Lives Matter’-groep. De politie doet onderzoek.

Op de Vattenfall-fabriek, die momenteel buiten werking is, was ook de tekst ‘Remember Dresden R.I.P.’ te lezen. Dit verwijst naar een bombardement op Dresden door de geallieerden in de nacht van 13 op 14 februari 1945, deze week dus 78 jaar geleden. In extreemrechtse kringen wordt deze gebeurtenis, waarbij vele Duitsers stierven, ook wel een ‘bommen-Holocaust’ genoemd. 

Vattenfall neemt afstand van deze ‘wanstaltige’ boodschap en gaat aangifte doen. Volgens het bedrijf lijkt de video niet vanaf hun terrein gefilmd, maar vanaf de snelweg. “We zullen zelf extra controleren dat dit niet nogmaals gebeurt”, aldus Vattenfall.

Antisemitisme

Een week geleden was er op het Anne Frankhuis ook al een projectie te zien, toen met een antisemitische verwijzing en een suggestie dat Anne Frank haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven.

De gemeente maakte vanochtend bekend dat er een steunpunt wordt opgezet waar scholen terecht kunnen met hun vragen rondom educatie over de Holocaust en antisemitisme. Dit heeft onder andere te maken met het recente onderzoek dat er onder jongeren steeds meer ontkenning of bagatellisering van de Holocaust schijnt te leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *