Oud-bestuurder Haga Lyceum begint nieuwe school: Het Achterhuis Lyceum

Soner Atasoy, voormalig bestuurder van het islamische Cornelius Haga Lyceum, die in 2020 ontslagen werd, laat opnieuw van zich horen in het onderwijs. Hij is nu in Den Haag een school begonnen. En die heeft een opvallende naam: het Achterhuis Lyceum. Atasoy: “Wat er met de joden is gebeurd, is ons niet overkomen, maar ook ons zijn grondrechten afgepakt.”

Het Achterhuis Lyceum betekent de terugkeer van de orthodoxe Albanese Nederlander Atasoy, die oud-onderwijsminister Arie Slob koste wat kost buiten het onderwijs wilde houden, meldt NRC vandaag. In 2021 begon de omstreden schoolbestuurder met een kleine groep leerlingen die vrijstelling kreeg van inschrijvingsplicht wegens gebrek aan islamitisch onderwijs in Den Haag. Inmiddels telt de school  een eerste en tweede klas en 7 docenten die lesgeven aan in totaal 45 kinderen.

Onderwijsinspectie

Op Het Achterhuis Lyceum krijgen nu ook leerlingen les zonder zo’n vrijstelling. Om ook deze leerlingen te mogen lesgeven, heeft Atatsoy de goedkeuring van de Onderwijsinspectie nodig. Nog deze maand staat er een kennismakingsgesprek gepland en volgt een inspectie, waarbij getoetst wordt op ondermeer veiligheid en bevoegdheid van de docenten. Van financiering is Atasoy niet afhankelijk van de overheid: Het Achterhuis Lyceum is een privéschool. 

De naam van de nieuwe school heeft oprichter Soner Atasoy bewust gekozen, zegt hij tegen AT5. “Wij zijn niet vermoord of vergast, maar ook ons zijn, net als van de joden, belangrijke grondrechten afgepakt. De jodenvervolging is ook niet van de ene op de andere dag begonnen. In een volwassen democratie verwachten we dat de overheid niet met twee maten meet.”

Atasoy doelt op de jarenlange tegenwerking die hij zegt te hebben ondervonden van de overheid. Hij werd in juni 2020 op staande voet ontslagen. Na waarschuwingen van de AIVD over terroristische banden en een zeer kritisch inspectierapport sommeerde oud-minister Slob in 2019 het schoolbestuur te vertrekken. het hof oordeelde in maart dit jaar dat zijn ontslag onrechtmatig was en afgelopen woensdag oordeelde de Raad van State dat er geen sprake is geweest van wanbeheer. Er waren wel degelijk fouten gemaakt, maar omdat het bestuur van het Haga Lyceum de betalingen heeft teruggevorderd, kan er volgens de rechter geen financieel voordeel uit gehaald zijn. 

Om Het Achterhuis Lyceum officiëel als privéschool te kunnen behouden, heeft Atasoy dus nu de goedkeuring van de Onderwijsinspectie nodig. Hij verwacht opnieuw tegenwerking. Atasoy:”Als ik naar de overheid kijk, zijn we jarenlang op een achterbakse manier tegengewerkt. Het enige dat de overheid niet kan breken is hoop. Hoop dat de overheid tot inkeer komt dat ze fout zaten. Als deze school verboden wordt,  vinden we wel een andere manier om goed islamitisch onderwijs te geven.”

Het Anne Frank Huis en het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël)  laten weten vandaag nog met een reactie te komen op de naamgeving van de school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *