Zo’n tachtig procent van de Amsterdamse straatlantaarns heeft nu een zuinige ledlamp. Dat schrijft wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) aan de gemeenteraad. Hierdoor is het gemeentelijke energieverbruik tussen 2018 en juni dit jaar met een kwart gedaald.
Amsterdam heeft haast. In 2025 moet de zogenoemde ledtransitie voltooid zijn. “Een opgave die nog belangrijker is geworden door de stijgende energieprijzen en de wens tot snellere verduurzaming”, schrijft de wethouder.
Amsterdam telt ongeveer 140 duizend straatlampen. Hiervan is nu 81 procent ‘verled’:
In totaal heeft Amsterdam zo’n 150 duizend lichtpunten. Behalve de gewone straatverlichting hangen er ook lampen bij bruggen, in tunnels en aan kabels boven bijvoorbeeld de trambanen. En in 2025 moet alles dus vervangen zijn door ledlampen.
Ook de Magere Brug in led
Bij de Magere Brug zijn ze nu bezig met het vervangen van de 860 bruglampjes. En zo komen er nog zeventig Amsterdamse bruggen aan de beurt aldus Johan Link, senior werkvoorbereider van de gemeente Amsterdam. “We proberen het dit jaar nog af te krijgen. Dat is de uitdaging. Het leuke is dat de nieuwe ledlampjes op de Magere Brug nog steeds lijken op de vroegere gloeidraad. Zodat mensen het idee hebben dat de originele lampjes er nog opzitten.”
Vanwege de gestegen energieprijzen neemt de gemeente nog meer maatregelen. Zo worden lichtinstallaties bij bijvoorbeeld gebouwen en kunstwerken, op pleinen en andere ‘bijzondere’ locaties, een uur eerder uitgezet. Uitzondering zijn 24-uur locaties als het Centraal Station, de Dam, het Rijksmuseum, het Leidseplein en Rembrandtplein.
Lichtinstallaties die nog geen ledbron hebben, gaan voorlopig helemaal uit.