OM eist celstraffen tot acht jaar voor doodsteken dansleraar Marcos Coelho op Rozengracht

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats een celstraf van acht jaar geëist voor het doodsteken van de 45-jarige Marcos Coelho op de Rozengracht. Een 36-jarige man kreeg een eis van zes maanden te horen voor een poging tot zware mishandeling van de bekende Braziliaanse dansleraar. 

Coelho werd in de nacht van 17 op 18 juli 2021 neergestoken vlak bij de Westermarkt. Hij werd op straat gereanimeerd door de hulpdiensten en naar het ziekenhuis overgebracht, daar overleed hij later aan zijn verwondingen. Coelho was een bekend figuur in de Braziliaanse gemeenschap in Amsterdam en woonde zo’n twintig jaar in de stad. Hij was professioneel danser en gaf ook les.  

Kort na de steekpartij werden er drie verdachten aangehouden door de politie. Van het drietal zit op het moment niemand nog vast. De officier van justitie moet nog een besluit nemen of de derde verdachte, ook een 36-jarige man, nog voor moet komen bij de rechtbank. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het incident. 

Ruzie na kroegentocht

Volgens het OM werd Coelho neergestoken nadat er een ruzie was ontstaan met de verdachten. Het drietal was bezig met een kroegentocht en kreeg ruzie met de dansleraar, die in een auto reed, toen zij de Rozengracht overstaken. “De verdachten zochten, zo is komen vast te staan dankzij de vele getuigenverklaringen, als eerste de confrontatie door tegen zijn auto aan te trappen.”

Coelho stopte daarna de auto en stapte uit. Na een korte woordenwisseling met de mannen pakte hij een stalen buis uit de achterbak van zijn auto en ging daarmee de 31-jarige man te lijf. De man pakte vervolgens een mes en stak acht keer in op Coelho. De 36-jarige man zou vervolgens de stalen buis hebben opgepakt en Coelho, die gewond op de grond lag, daarmee hebben geslagen. 

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de 31-jarige verdachte zich niet kan beroepen op verdedigen uit noodweer. “Hij had zich weliswaar mogen verdedigen tegen de aanval met de buis, maar die verdediging had dan wel proportioneel moeten zijn.” 

AT5 maakte na de dodelijke steekpartij deze reportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *