Oer-Jordanees en Oranjefan Beppie (81) overleden

Beppie Nieuwenhuijs is op 81-jarige leeftijd overleden. Beppie stond bekend als een echte Jordanees. Haar huis, waar meerdere films en series werden opgenomen, hing vol met krantenknipsels, albumhoezen en andere spullen die te linken waren aan de Jordaan. Ook had ze een indrukwekkend arsenaal aan Oranje-attributen, waarmee ze haar huis versierde tijdens Koningsdag of een wedstrijd van het Nederlands elftal.

Beppie kreeg een week geleden, op zondag, een herseninfarct. Ze lag vanaf dat moment in het ziekenhuis, waar ze donderdag overleed. “Ze heeft echt heel erg van het leven genoten en nu is het afgelopen. Het is heel triest, maar het is wel een troost dat ze er niets van heeft meegekregen. Dat hebben meerdere artsen me verzekerd”, vertelt Beppies goede vriendin Lydia Tjerks aan AT5. 

Beppie laat haar huis zien (mei 2015):

Beppie werd geboren op de Haarlemmerdijk, aan de rand van haar geliefde Jordaan. Haar vader had daar een groentewinkel, waar Beppie vanaf haar dertiende ging werken. Ook woonde ze aan de Palmgracht. Later verhuisde ze naar de Vinkenstraat, waar ze ging werken in antiekzaak De Doos van Pandora van Herman Tjerks. “En dat was mijn man”, vertelt Lydia. “We zijn vervolgens boven Beppie komen wonen in de Kostverlorenstraat. Dus Beppie is ook al veertig jaar mijn onderbuurvrouw.”

Kadetjes met gebakken ei

Volgens Lydia was Beppie altijd voor anderen aan het zorgen. “Ze stond altijd klaar voor mensen die het minder hadden dan zij of mensen die ongelukkig of ziek waren. Dan vloog ze ernaartoe met een pannetje eten.”

Beppie bereidt zich voor op Koningsdag (april 2021):

“We gingen vaak met een groep naar de Twee Zwaantjes”, vertelt Lydia verder. “Dan gingen we daar aan het eind van de middag met z’n allen heen en meestal bleven we hangen. Dan haalde Bep op een gegeven moment een tas tevoorschijn met daarin twintig tot dertig kadetjes met kaas en gebakken eieren. Die had ze allemaal van tevoren gesmeerd en meegenomen. Ze wist precies wie er een broodje kaas wilde en wie een broodje ei. Dat was echt Bep.” 

Brief van de koning

Beppie verzamelde alles wat met de Jordaan te maken had. Ook kleurde haar huis zeker een keer per jaar oranje. Dat was tijdens Koninginnedag en later Koningsdag. In 2021 stuurde Beppie de Koning en de Koningin een verjaardagsbrief. “Ik heb hem geschreven waarin stond dat wij thuis vroeger een mooi gezin hadden. En dat zij ook zo’n mooi gezin heeft met drie mooie dochters. Ik dacht: ik wil hem dat schrijven en dat heb ik toen meteen gedaan”, zei Beppie daarover destijds tegen AT5. 

Beppie’s huis kleurt oranje tijdens het EK (juni 2021):

Zo gezegd zo gedaan, de brief ging op de bus naar Den Haag. Zielsgelukkig was ze toen die brief een paar weken later beantwoord werd met een kaart van het Koninklijk Huis. “Nou u weet niet hoe blij ik was, ik was zo gelukkig ermee, mijn Koningsdag kon niet meer stuk”, zei Beppie toen.

“Ik ga haar natuurlijk enorm missen”, zegt Lydia. “Maar uiteindelijk ben ik blij dat het zo gegaan is en dat ze niet heeft moeten verhuizen. Ze zei altijd tegen me: ik wil niet als een kasplantje in een tehuis eindigen. Ik ben blij dat ze dat niet heeft hoeven meemaken.”

Beppie wordt zaterdag in besloten kring gecremeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *