Nieuwe stoplicht-teller moet fietsers aansporen om te stoppen voor rood

Op de kruising bij de De Boelelaan en de Parnassusweg in Zuid wordt vandaag de eerste ‘gestopt-voor-rood-teller’ in de stad neergezet. Het apparaat, dat telt hoeveel fietsers die dag al voor het stoplicht in de remmen hebben geknepen, moet ervoor zorgen dat minder fietsers door rood rijden.

Volgens de gemeente doet een kwart van de fietsers dat namelijk regelmatig. In Amsterdam zijn vorig jaar meerdere experimenten geweest om dat aantal omlaag te brengen. Daarvan bleken er twee, waaronder de ‘gestopt-voor-rood-teller’, ook echt aan te slaan.

‘Sociale norm’

De teller bestaat uit een groot digitaal bord dat een paar meter voor het verkeerslicht staat. Aan fietsers zou, nadat ze hebben gezien hoeveel mensen er al voor het licht zijn gestopt, ‘een sociale norm’ worden gecommuniceerd. Het zou ze vervolgens aan moeten sporen om zelf ook te stoppen, is het idee.

Het andere experiment wat volgens de gemeente blijkt te werken, bestaat uit grote borden waarop wachtende kinderen afgebeeld staan. Ook deze borden, die in zouden moeten spelen op het ‘verantwoordelijkheidsgevoel van volwassenen naar kinderen om het goede voorbeeld te geven’, worden op meerdere kruispunten in de stad geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *