Nieuwe Japanse methode ingezet om kades sneller te herstellen

De gemeente wil vaart zetten achter het herstellen van kades in het centrumgebied en hoopt zo begin 2024 klaar te zijn. Waar voorheen een traditionele aanpak bij kademuurvernieuwing werd aangehouden, zullen er nu nieuwe technieken uit onder meer Japan worden gebruikt. Door het inzetten van nieuwe technieken zouden Amsterdammers ook minder hinder ondervinden. 

Het vernieuwen van de kades in het centrum gaat volgens de gemeente op de traditionele manier niet snel genoeg. In de stad is er zo’n 600 km aan kademuur en staat 200 km daarvan op houten palen en verkeert in slechte staat. In januari vorig jaar werd er al onderzoek naar de houdbaarheid van kades door experts gedaan. Dat sommige kades er in de stad slecht aan toe zijn bleek, toen op 1 september een groot stuk van de Grimburgwal instortte

Naast hinder en overlast zou de oude manier van kadeherstel ook risico’s met zich meebrengen. Als voorbeeld geeft de gemeente aan dat monumentale grachtenpanden door de trillingen tijdens bouwwerkzaamheden schade kunnen oplopen. 

Japanse techniek 

Een van de nieuwe methodes, G-kracht is gebaseerd op een uit Japan afkomstige techniek. Hierbij wordt de nieuwe kadeconstructie trillingvrij aangebracht, waardoor het risico voor verzakking en schade klein is. Een klein machientje draait hierbij dwars door de kademuur en rij buispalen de grond in. Bij dit draaien komen er bijna geen trillingen en geluid vrij. 

Sinds oktober vorig jaar is er op een deel van de Singel met deze techniek al een deel van de kades vernieuwd. Er worden door de gemeente nu kleine buispalen, voor een deel gevuld met grind, aangebracht. Deze zorgen ervoor dat de nieuwe kade water doorlaat. Medio juli dit jaar zal dit gedeelte (tussen nr. 280 en 342) van de Singel naar verwachting klaar zijn. 

‘Krachtpatser’

In de afgelopen maanden zijn er langs de Lijnbaansgracht (ter hoogte van nr. 157-182) stalen palen geplaatst om de bestaande kademuur te verstevigen. Het voorste deel van de kade werd hierbij afgezaagd, waarna er een betonnen constructie van vijf meter werd geplaatst. Elk element weegt 25 ton en kan alleen met een speciale constructie en door de ‘krachtpatser’ geplaatst worden. 

Duurzaam

Als derde methode zal het ‘SAVE concept’ worden gebruikt. Naar verwachting zal er eind april, begin mei dit jaar op de Koningsgracht (tussen 101A-137) aan de kade worden gewerkt. Dit zal tot begin volgend jaar duren, laat de gemeente weten. 

Bij deze techniek wordt een kade op een duurzame, volledig elektrische en geluidsarme manier hersteld. Bestaande onderdelen van de kademuren worden zoveel mogelijk opnieuw gebruikt en ook wordt er zo weinig mogelijk materiaal gebruikt. Bijzonder is dat er bij deze techniek achter de bestaande kade een nieuwe betonvloer ter versteviging wordt gemaakt. 

AT5 sprak wethouder Melanie van der Horst (D66) recent over de voortgang van het opknappen van de bruggen en kades in de stad. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *