Nieuwe fase Uithoornlijn: “In de zomer van 2024 gaat de tram rijden”

Er wordt nog steeds hard gewerkt aan de Uithoornlijn, de tramlijn die Uithoorn en Amsterdam Zuid moet gaan verbinden. Het eerste deel is net klaar. Nu gaat de tweede fase in: de rest van de busbaan wordt omgebouwd naar een gecombineerde bus/trambaan. In Het Verkeer kijken we bij deze werkzaamheden. 

Naar verwachting kunnen reizigers in 2024 gebruik maken van de tram naar Amsterdam Zuid. De lijn komt er om een snellere en vooral betrouwbaardere verbinding te maken naar de stad, volgens omgevingsmanager Marije Mooij. “De bus wordt dus vervangen. Reizigers gaan dan in een half uur vanaf Uithoorn naar station Amsterdam Zuid.”

In totaal bestaat het project uit vier fases. Het eerste deel van de nieuwe gecombineerde bus/trambaan is net klaar, vertelt Mooij al wijzend naar het asfalt. De tweede fase bestaat uit het ombouwen van het overige deel van de busbaan naar de gecombineerde variant. 

“Daarna hebben we nog fase drie en vier, die gelijktijdig aan de gang zullen gaan. Hier zal een tram gerealiseerd worden op een oude spoordijk”, volgens Mooij. Ook zal er in Amstelveen nog een opstelterrein komen. Hier zullen trams staan die op dat moment buiten dienst zijn.

Voorbijgangers zijn over het algemeen enthousiast over de komst van de nieuwe lijn. “Ja, hartstikke mooi”, vertelt een schilder bij het busstation. “Ze zouden ‘m eigenlijk een stukje door moeten trekken naar Mijdrecht toe.” Maar er zijn ook Amsterdammers die hun ongenoegen uiten en dan vooral. ”Soms weet je niet eens hoe je lopen moet. De ene keer moet je hier lopen en dan moet je weer daar lopen”, vertelt een oudere dame op het busstation die zich stoort aan de werkzaamheden.

Hinder van de werkzaamheden

De overlast hangt af van de fase van de werkzaamheden, vertelt Mooij. “Bij het viaduct Zijdelweg zijn we de aankomende zeven maanden heel intensief bezig.” Het viaduct is namelijk te laag voor de toekomstige tram en moet worden verhoogd.

Vanaf 16 oktober tot en met februari 2023 zal het verkeer langs de werkzaamheden moeten rijden.

De werkzaamheden zijn in de zomer van 2023 klaar.

In de zomer van 2024 gaat de tram pas rijden. In de tussentijd worden alle technische systemen gecontroleerd en wordt het trampersoneel opgeleid. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *