Naima kreeg de verkeerde naam door een fout van de bovenbuurvrouw: “Ik wil mijn naam terug”

De 25-jarige Naima Karoesna hoort eigenlijk Naima Kałużna te heten. Naima groeide als baby op in zorgelijke omstandigheden. Toen haar bovenbuurvrouw Naima daarom als baby overdroeg aan de politie en jeugdzorg, werd Naima’s naam verkeerd opgeschreven. Nu wil ze haar eigen achternaam terug én haar voornaam veranderen, maar dat is niet zo makkelijk. “Mijn naam is belangrijk voor mijn identiteit.”

“Mijn naam is een deel van mijn identiteit en mijn identiteit is voor mij heel belangrijk”, vertelt Naima. Ze staat voor haar ouderlijk huis in de Conradstraat in Oost. Waar ze precies woonde, weet ze niet meer. “Het was geloof ik op de eerste verdieping.” De buurvrouw woonde als het goed is boven haar. “Het is raar om hier te staan. Hier heeft zich iets afgespeeld wat heel veel invloed heeft gehad op mijn leven, maar waar ik niet bewust bij was.”

‘Een beter leven’

Naima’s moeder kwam in de jaren ’90 naar Amsterdam vanuit Polen, samen met haar partner. “Ze was hier een beter leven beloofd”, vertelt Naima. Een beter leven werd het alleen niet. “Later is mij verteld dat mijn moeder gedwongen is om in de prostitutie te werken. Mijn moeder was blij om mij te krijgen, maar de situatie was er niet naar.” Toen Naima vijf maanden oud was, had haar moeder geen tijd en ruimte om voor haar te zorgen. Haar bovenbuurvrouw paste daarom op. “Zij heeft uiteindelijk de politie gebeld en moest mijn vermoedelijke naam doorgeven.”

De Poolse naam ‘Kałużna’ werd aan de politie doorgegeven als Karoesna en dat werd vervolgens nooit meer aangepast. Ze konden het namelijk ook niet checken; Naima’s moeder, die illegaal in Nederland was, vluchtte terug naar Polen toen ze hoorde dat de politie langs was geweest.

Biologische familie

Uiteindelijk is Naima opgegroeid in een pleeggezin, maar ze is later wel nog in contact gekomen met haar biologische familie. Ze heeft vijf halfzusjes die allemaal Kałużna heten. “Ik ben één van hen en ik kan alleen dezelfde achternaam met trots dragen.” Op de vraag of ze het niet bijzonder vindt dat ze als enige Karoesna heet, antwoordt ze: “Dat vragen meer mensen, maar voor mij voelt het niet bijzonder. Karoesna betekent niets. Het is een fout die ik aangepast wil hebben.”

Strenge regels

Een achternaam aanpassen kan alleen niet zomaar. Bij de gemeente kan het alleen als het gaat om een spelfout, maar die laat aan Naima weten dat er in dit geval een geboorteakte is opgesteld met de informatie die er toen bekend was. Het gaat dus niet om een spelfout. Naima werd doorverwezen naar Justis, een afdeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Die liet weten dat je alleen gratis je naam kunt veranderen als je slachtoffer bent van een misdrijf, gepleegd door een familielid met dezelfde achternaam. Er gelden verder strenge regels bij het wijzigen van je achternaam.

Naima zal met een advocaat moeten proberen om haar naam te veranderen. “Je moet dus vechten voor je naam”, zegt ze. “En het is ook niet goedkoop, want je moet betalen voor de advocaat, voor de naam zelf en voor de documenten die moeten worden aangepast. Ik denk dat ik minimaal 3.000 à 4.000 euro kwijt ben.”

Voornaam

Duur wordt het ook, doordat het niet alleen om Naima’s achternaam gaat, maar ook haar voornaam. Naima wil Monika heten. Dat is haar tweede naam. De partner van haar moeder gaf haar deze naam. “Ze dachten dat hij mijn biologische vader was, maar dat was niet zo. Hij is vermoedelijk degene die mijn moeder de prostitutie in dwong. Ik heb me nooit verbonden gevoeld met mijn naam, ook niet toen ik dacht dat hij wel mijn vader was. Daarom wil ik het nu aanpassen.”

Naima is een crowdfunding gestart. “In de hoop dat mensen mijn verhaal begrijpen en mij willen steunen. Misschien willen ze me helpen zodat ik het gevoel heb dat ik weer mezelf ben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *