Metroverkeer na twee uur vertraging toch niet opgestart, GVB voert eerst testen uit

Bijna alle metrolijnen worden sinds 17.15 uur niet gebruikt voor het vervoer van reizigers. Rond 17.15 uur kregen reizigers te horen dat ze de metro uit moesten. Om 19.15 uur meldde het GVB via Twitter dat de metro’s weer gingen rijden, maar het bleek toen alleen om testritten zonder reizigers te gaan. 

Metrolijnen 50, 51, 53 en 54 kunnen niet gebruikt worden. Volgens een woordvoerder van het GVB komt het door problemen met de server en het nieuwe beveiligingsysteem. “Er wordt aan gewerkt, maar ik kan helaas geen inschatting geven hoe lang het nog gaat duren”, zei ze rond 17.20 uur. 

Buitengewoon ongelukkig

Het vervoerbedrijf hoopte toen nog dat het metroverkeer snel weer opgestart kan worden. “Het is een buitengewoon ongelukkig tijdstip.” 

Rond 17.40 uur werd ook de Noord/Zuidlijn korte tijd stilgelegd. “We gaan een algehele reset doen en dat betekent dat de Noord/Zuidlijn nu ook even stil ligt. Hopelijk zorgt de reset voor een herstart”, zei de GVB-woordvoerder. Na ongeveer een halfuur werd de Noord/Zuidlijn weer in gebruik genomen, maar metro’s op andere lijnen konden dus pas een uur later weer beginnen te rijden. 

Om 19.15 uur twitterde het GVB: ‘Metro 50, 51, 53, 54 update: wordt weer opgestart. Houd rekening met grote vertraging’. Een woordvoerder van het GVB zei rond 19.40 uur tegen AT5 dat dat niet klopt. 

“We denken de oorzaak gevonden te hebben, maar we moeten wat testen uitvoeren om dat zeker te weten”, vertelde de woordvoerder.  “We moeten testen, want we willen niet dat het dadelijk weer stil staat.” 

Hoe lang de testritten gaan duren is niet bekend. Dat er een foutieve tweet werd gestuurd komt volgens de GVB-woordvoerder waarschijnlijk doordat het twitteraccount is gekoppeld aan de reizigersinformatie. De meeste tweets die van het twitteraccount komen blijken geautomatiseerd te zijn.

De woordvoerder zegt dat er maatregelen genomen zijn om reizigers te helpen. Zo rijden er meer bussen in Zuidoost en heeft de NS de poortjes opengezet, zodat metroreizigers de treinen kunnen nemen. 

Beveiligingssysteem

Eerder dit jaar en vorig jaar stonden bijna alle metro’s, op de Noord/Zuidlijn na, ook een aantal dagen stil vanwege het nieuwe beveiligingssysteem. Eerst leek het erop dat het systeem vandaag niet met het probleem te maken heeft, maar dat blijkt toch wel zo te zijn. 

De bussen zitten vanwege de storing vanavond overvol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *