“Met koken laat je je liefde zien”: de Straten in het Vrouwengelukhof

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag gaan we langs bij de Kolenkitkoks van het Vrouwengelukhof. In hun Kolenkitbuurt wonen veel betrokken bewoners met mooie ideeën voor de buurt. 

In de publieke binnentuin van het Vrouwengelukhof vind je een bijzondere ontmoetingsplek; de zogenaamde Kolenkitkas. Hier wordt van alles georganiseerd voor buurtbewoners, zoals yogales of een pubquiz. En het is de thuisbasis van de zogenaamde Kolenkitkoks. Vandaag bereiden twee van hen, Fatma en Serife, hier gerechten voor om te verkopen op de Zondagsmarkt in Westerpark. Het ruikt er al heerlijk naar hun Turkse pizza en gözleme, een bladerdeeggerecht met feta en spinazie.  

Buurtbewoner Eline is initiatiefnemer van de Kolenkitkoks. Ze promoveert aan de UvA als politiek socioloog en ontdekte dat er onder vrouwen in de wijk veel onontdekt kooktalent schuilging. Reden om met hen een wekelijks afhaalmenu te bereiden in de Kolenkitkas. “De koks koken gerechten uit de Nigeriaanse, Marokkaanse, Iraanse, Indiase en Bhutanese keuken”, vertelt buurtbewoner Ellen. Ook zij is betrokken bij het initiatief en helpt de Kolenkitkoks om professioneel kok of cateraar te worden. “Een aantal zijn nu echt ondernemer en hebben hun eigen bedrijf.” 

Anne-Jasmijn woont in het Vrouwengelukhof en heeft wel eens eten afgehaald bij de koks. En dat beviel goed: “Zeven euro voor een driegangenmenu, supernice!” Ze is blij met de plek waar ze woont. “Het Bos en Lommerplein ligt hiernaast, dus alles wat ik nodig heb, is in de buurt.” Als hobby speelt ze graag videogames. Midden in de woonkamer staan daarom ook twee computers, een van haar en een van haar vriend. Ze laat ons zien wat haar lievelingsgame is: Overwatch.  

Hierna gaan we langs bij Irwan en Simone: betrokken bewoners die ook in het team van de Kolenkitkas zitten. Hun hele woonkamer staat vol met instrumenten en apparatuur. Ze maken muziek voor series, podcasts en films en organiseren weleens jamsessies in de Kolenkitkas.  Irwan en Simone wonen niet alleen samen, ze werken ook samen. Stuiten ze wel eens op creatieve meningsverschillen? “Vaak wel”, vertelt Simone. “Het is wel eens zo dat Irwan het ene wil en ik het andere. En dat we daar echt uit moeten komen. Dat is even een proces soms.”  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *