Merel haalt veel spullen van straat: “Dingen redden die nog goed zijn”

Hoge energiekosten, gierende inflatie en dus sterk stijgende prijzen; steeds meer mensen worden de dupe van de koopkrachtcrisis. We volgden de afgelopen maanden Amsterdammers in het dagelijks leven. Hoe knopen zij de eindjes aan elkaar? We gaan nog een keer langs bij Merel uit Noord. 

Na een gedeeltelijke dwarslaesie moest Merel stoppen met de winkel die ze had in de binnenstad. Sindsdien komt ze rond van een bijstandsuitkering. Het zorgen voor voldoende eten en geld slokt een enorme hoeveelheid energie en tijd op.

Merel is niet iemand die bij de pakken neerzit. Ze werkt als vrijwilliger bij Helen’s Free Food Market – hier wordt gratis eten uitgedeeld – en is ook betrokken bij actiegroep Red Amsterdam Noord. Als ze wat tijd over heeft fietst ze graag door de stad. Op zoek naar bruikbare spullen.

“Vanzelf gaan je ogen naar die stapels op straat,” zegt Merel. De beste dagen zijn de dagen dat het grofvuil op straat wordt gezet. Maar af en toe is er in de vele bouwcontainers ook wel wat te vinden. Zo trekt Merel een dik stuk isolatieschuim onder een groot blauw zeil vandaan. “Mijn vloer is heel koud. Dus als ik dat nou voor mijn stoel leg of bed leg met een doekje erop, dan heb ik een soort geïsoleerd voetenbankje.” Ook trekt Merel vaak hout van de straten. Daar bouwt ze haar eigen meubels van. “Het is leuk om ergens iets in te kunnen zien. Er creatief naar kijken en gebruik maken van de mogelijkheden.”

Hieronder staan eerdere verhalen die we met Merel maakten: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *