Meeuwenlaan wordt gesaneerd: ”Nodig om straks de rotonde aan te pakken”

In Noord wordt volgend jaar de rotonde tussen de Meeuwenlaan en de Johan van Hasseltweg heringericht. Ter voorbereiding moet eerst de grond worden gesaneerd. In Het Verkeer legt toezichthouder Arie Loos uit wat de werkzaamheden inhouden en waarom de huidige rotonde straks een kruispunt wordt.

Naast de rotonde gaan ze op de Meeuwenlaan de grond saneren. Dit is nodig volgens toezichthouder Arie Loos omdat de grond hier vervuild is door een oud tankstation. “Om te voorkomen dat de vervuiling zich in de grond verspreidt, maken we de grond eerst schoon voor we de reconstructie van het gebied gaan regelen.”

Eerst worden in het gebied de leidingen omgelegd, zoals een grote drinkwaterleiding voor Amsterdam Noord. Dit is een hele klus volgens een werkman. Het is soms een verrassing wat je tegenkomt in de grond. “Oude leidingen, putten, drains wat allemaal niet op tekening staat”, vertelt hij. “Maar dat is Amsterdam daar ligt alles in en op elkaar.”

Ondanks de verrassingen in de grond is de werkman nog nooit op iets bijzonders gestuit. “Ik zit al vijftig jaar in de grond, maar meer dan een pijpenkopje heb ik nog nooit gezien.”

Aanpak van de rotonde

Loos vertelt dat volgend jaar, rond oktober, de rotonde wordt aangepakt. Het is een druk punt met ook veel vrachtverkeer en bussen. Volgens Loos kan de rotonde deze drukte niet meer aan en staat het verkeer daardoor regelmatig vast. Om de bereikbaarheid en de veiligheid te verbeteren, komt er een kruispunt met verkeerslichten legt Loos uit. 

Verkeershinder

Op dit moment is de verkeershinder minimaal, vertelt Loos. Alleen fietsers moeten oversteken om langs de werkzaamheden te kunnen. Autoverkeer kan nog wel over de Meeuwenlaan. “In overleg met de buurt hebben we verkeersremmende middelen aangebracht met drempels in de weg.”

Noorderlingen op de fiets hebben last van de werkzaamheden op de Meeuwenlaan. “Vooral als je die kant op richting de rotonde moet”, vertelt een vrouw. 

Ook vraagt ze zich af wanneer de werkzaamheden klaar zullen zijn. Volgens Loos gaat het nog wel even duren. “Eerst moeten we de nieuwe kabels en leidingen aanbrengen en dan het oude verwijderen zodat u altijd gebruik kunt blijven maken van water, riolering en stroom”, vertelt hij. 

De saneringswerkzaamheden zullen tot midden mei 2023 duren. 

Rond oktober 2023 beginnen ze met de werkzaamheden aan de rotonde. Deze zullen een jaar tot anderhalf jaar duren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *