Meerderheid raad wil een bufferzone tussen abortuskliniek en demonstranten

Een meerderheid van de raad zegt de motie te steunen om een bufferzone in te stellen van minimaal vijfentwintig meter tussen de abortuskliniek en demonstranten. “Het recht op demonstreren is geen vrijbrief voor intimidatie”

Volgens directeur Rob Benschop van de abortuskliniek aan de Sarphatistraat staan er gemiddeld één à twee keer per maand anti-abortusdemonstranten aan de overkant van de straat met spandoeken en folders. “Ze blokkeren de toegang of roepen de vrouwen na als ze niet geïnteresseerd zijn in de boodschap van de demonstranten. Het doel is niet om te demonstreren, het doel is om te intimideren en verhinderen dat mensen een medische behandeling ondergaan. En dat moet stoppen”, vertelt hij.

Fractievoorzitter Ilana Rooderkerk van D66 dient daarom begin november een motie in. Na een rondgang van AT5  blijkt dat een meerderheid van de raad deze motie steunt. “De demonstranten staan nu recht tegenover de kliniek. Op de plek waar vrouwen hun fietsen parkeren”, vertelt Rooderkerk. Dan krijgen ze folders in hun handen gedrukt of krijgen verwensingen naar hun hoofd geslingerd. Op deze manier wordt ze echt het recht op zorg ontnomen.” 

Er wordt al langer gepleit voor een bufferrzone bij de kliniek. In meerdere gemeenten in Nederland bestaat al zo’n zone. In Den Haag ligt de bufferzone op honderd meter en in Arnhem zelfs op vijfhonderd meter. Het voorstel voor de Amsterdamse bufferzone ligt nu op minimaal vijfentwintig meter. Benschop: “Dat is geen bufferzone. Dan kan je mensen alsnog naroepen. Als je toevallig aan de verkeerde kant van de weg staat, kan je alsnog gehinderd worden. Dat werkt niet.”

Rooderkerk ziet de bufferzone zelf ook liever verder dan die vijfentwintig meter. “Wat mij betreft mag het nog veel verder, demonstreren doe je maar op de Dam. Maar we moeten zorgen dat het standhoudt bij de rechter. Volgens de wet Openbare Manifestiaties horen demonstraties namelijk plaats te vinden binnen een gehoor- en zichtafstand vanaf de locatie waar het zich bevindt. Dus om te zorgen dat het stand houdt als het voor de rechter komt en als blijkt dat het goed werkt, mag het van mij betreft veel verder.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *