Meer inbraken nu het vroeger donker is: “Zorg voor goed hang- en sluitwerk”

Het wordt steeds vroeger donker en dat betekent dat er weer vaker wordt ingebroken. In Amsterdam Informeert spreken we Jasper van Leeuwen, Adviseur Openbare Orde en Veiligheid. Hij laat weten hoe Amsterdammers hun woningen zo onaantrekkelijk mogelijk kunnen maken voor inbrekers. 

Het aantal woninginbraken neemt al jaren af, toch blijft het volgens Van Leeuwen belangrijk om maatregelen te nemen tegen inbraken. “Vorig jaar zijn er toch 1700 inbraken geregistreerd in Amsterdam.” 

Veel mensen denken dat inbraken alleen maar ’s nachts plaatsvinden, maar dit klopt niet. “Er wordt juist ingebroken overdag tussen 12.00 en 19.00 uur”, vertelt Van Leeuwen. Ook wordt er op sommige dagen vaker ingebroken dan op andere dagen. De meeste inbraken vinden plaats op donderdag, vrijdag en zaterdag volgens Van Leeuwen. 

Ook een aantal voorbijgangers die we spreken heeft te maken gehad met inbraken.  “Ik ging eventjes weg om geld te halen en toen was het gebeurd. Mijn zilveren sieraden, die waren ook foetsie.”

Volgens Van Leeuwen komen dit soort inbraken vaak voor, waarbij de bewoner ‘eventjes’ weg is. 80% van de inbraken zijn namelijk gelegenheidsinbraken. “Dit zijn inbrekers die uw huis uitkiezen omdat er bijvoorbeeld een raampje open staat of omdat waardevolle spullen in het zicht liggen.”

Waardevolle spullen uit het zicht 

“Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om inbraken te voorkomen”, vertelt Van Leeuwen. Hij laat zien dat het belangrijk is om waardevolle spullen uit het zicht te leggen met bijvoorbeeld raambestickering of gordijnen. Zorg ook voor goed hang- en sluitwerk, vertelt hij. 

Volgens van Leeuwen is het daarnaast belangrijk om maatregelen te nemen als je ‘eventjes’ van huis bent. “Zo kun je een lichtje aan laten. Draai ook altijd de deur op slot, ook als je maar even weg bent.” Van Leeuwen snapt dat niet iedereen een lamp aan wil laten door de hoge energieprijzen. Toch is het volgens hem wel belangrijk. Om energie te besparen gaf hij als tip om een led lampje te gebruiken.

“Bij verdachte situaties denk altijd eerst aan je eigen veiligheid”, waarschuwt Van Leeuwen. “En bel altijd 112.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *