Marnixstraat wordt ingericht als fietsstraat: ”Het moet hier veiliger en groener worden”

Op de Marnixstraat zijn op meerdere plekken werkzaamheden. Vandaag gaat Het Verkeer langs bij Marnixstraat Zuid, het stuk tussen de Elandsgracht en het Leidseplein. De straat wordt opnieuw ingericht als fietsstraat, wat betekent dat fietsers meer ruimte krijgen en auto’s straks te gast zijn. 

De herinrichting van de straat tot een fietsstraat is onderdeel van project Binnenring. “De Binnenring is een hele lange doorgaande route van zo’n 7 km, helemaal om het centrum heen, die we speciaal inrichten voor fietsers en het openbaar vervoer”, vertelt omgevingsmanager Marije Mook. 

Op dit deel van de Marnixstraat komt er richting het Leidseplein een fietsstraat, wat betekent dat auto’s straks maximaal 30 kilometer per uur mogen rijden. “We zijn op dit moment bezig om het oude asfalt eruit te halen en straks te vervangen met mooi nieuw rood asfalt”, vertelt Mook.

Ook bij het kruispunt van het Raamplein wordt gewerkt en komt er meer beplanting langs de kade. Het moet hier veiliger en groener worden, volgens Mook. “Straks kun je dit kruispunt in delen gaan oversteken”, legt Mook uit.”En naast de mooie bomenrij komt er ook nog lage beplanting tussen.”

Niet alle voorbijgangers en bewoners zijn even blij met de komst van een fietsstraat.

“Ik vind het een slecht ding”, vertelt een voorbijganger ons. Hij renoveert woningen en merkt dat hij steeds minder vaak klussen zoekt in de stad omdat het steeds auto-onvriendelijker wordt. 

Een buurtbewoonster is blij dat het opknapt. “Maar het duurt te lang”, vertelt ze. Ook heeft ze als wandelaar last van de fietsers door de werkzaamheden. Sommigen gaan over de trambaan of rijden tegen het verkeer in. “We hebben last van het fietsverkeer, wat niet daar kan rijden. Maar die gaan dan hier rijden en dan blijft er weinig over om te lopen”, vertelt ze ons. 

Verkeershinder

Vooral fietsers hebben last van de werkzaamheden volgens Mook. Zij worden omgeleid via de Lijbaansgracht. Autoverkeer en voetgangers zullen bijna geen hinder ervaren. Auto’s kunnen een klein deel over de trambaan rijden en voetgangers kunnen langs het werk lopen.

De werkzaamheden zijn in het voorjaar van 2023 helemaal klaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *