Bij een schietpartij op de Gulden Winckelstraat in Bos en Lommer is een man gewonrd geraakt. Hij is in zijn been geschoten. De politie heeft de straat afgezet en zoekt getuigen.
later meer …
Het nieuws uit de hoofdstad
Ajax speelde zondag thuis, tegen wie en hoe het ging zijn we even vergeten, maar dat zorgde natuurlijk weer voor een hoop drukte bij de Johan Cruijff Arena. Drankjes die je buiten de poort drinkt mogen daar niet mee naar binnen. Dat is altijd goed te zien, want op de Johan Cruijff Boulevard en voor de ingangen van het stadion ligt het dan altijd bezaaid met lege blikjes en flesjes. Sinds er ook statiegeld zit op kleine plastic flesjes, zien slimmeriken hun kans schoon wat bij te verdienen. “Het geld ligt op straat”, vertelt een van de flessenverzamelaars aan AT5.
Het is voor veel Amsterdammers een bekend gezicht: troep rondom de Johan Cruijff Arena wanneer Ajax een thuiswedstrijd speelt. Drankjes mogen daar niet mee naar binnen, dus gooien supporters ze voordat ze naar binnen gaan snel in de prullenbakken of op de grond. Flessenverzamelaars zijn daar blij mee, want zij rapen de flessen bij elkaar voor het statiegeld. ”Ik heb alleen een goeie dag wanneer het voetbal is, mensen zingen of het weekend is. De rest van de dagen heb ik een kutdag.”
Statiegeldflesjes worden verzameld en vervolgens bij supermarkten ingewisseld. Met de opbrengst betalen ze hun boodschappen of zelfs onderdak: ”Het is 300 euro, daar kan ik een week mee slapen in een hostel.” De flessenverzamelaars vinden het een makkelijke manier van geld verdienen en zijn blij dat ze niet hoeven te bedelen.
Sommigen nemen hiervoor een tang mee, anderen duiken zelf in de afvalbakken. In steden zoals Breda en Eindhoven hebben ze daar een oplossing voor bedacht: een speciale ringband om de vuilnisbakken waar je de flesjes in kan stoppen.
In Amsterdam zijn ze nog niet zo ver en moeten de flesjes voorlopig nog uit de vuilnisbakken worden gehengeld. Wel komt er vanaf 1 april statiegeld op blikjes, waardoor flessenverzamelaars nog veel meer winst kunnen behalen.
Een man is vanavond op de Ochtenhof in Zuidoost op straat neergestoken. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, maar is volgens een woordvoerder van de politie wel aanspreekbaar.
Agenten kregen rond 21.40 uur de melding binnen van de steekpartij. Het is nog niet duidelijk om hoeveel daders het precies gaat, de woordvoerder van de politie laat weten dat het er mogelijk meerdere zijn. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en agenten hebben daarvoor een gedeelte van de hof afgezet.
De politie vraagt getuigen die iets hebben gezien of gehoord óf die meer weten van het incident om zich te melden. Ook aan omwonenden met een videodeurbel of een dashcam wordt gevraagd of zij de beelden willen delen.
Het ziekenhuispersoneel gaat halverwege april opnieuw staken voor meer salaris en invloed op hun werkroosters. De vakbonden laten weten dat de impact van de tweede stakingsdag groter gaat worden dan tijdens de staking van vorige week.
Op donderdag 16 maart besloot een groot aantal medewerkers van de ziekenhuizen om het werk stil te leggen. In Amsterdam draaiden het honderden personeelsleden van beide locaties van het OLVG, het Antoni van Leeuwenhoek en het BovenIJ een zogenoemde ‘zondagsdienst’. Dat wil zeggen dat alleen de patiënten die acute zorg nodig hadden hulp kregen. Afspraken op de poli en geplande operaties werden door de staking afgezegd.
Volgens de vier vakbonden – FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, werknemersvereniging FBZ en NU’91 – laat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis (NVZ) het nu aankomen op een tweede stakingsdag. “De werkgeverskoepel geeft geen enkele blijk van urgentie.” De vakbonden en de ziekenhuismedewerkers eisen onder meer een loonsverhoging van 10 procent voor 2023, een betere reiskostenvergoeding en meer inspraak over hun roosters.
Daarnaast zijn de bereikbaarheidsdiensten, waarin het personeel op stand-by staat en binnen twintig minuten in het ziekenhuis moet kunnen zijn indien nodig, volgens de medewerkers een probleem. Als ze namelijk niet worden opgeroepen kregen ze 2 euro per uur. “We houden dan twee tientjes over als we niet worden opgeroepen als we stand-by staan”, liet radioloog Felix Clasener weten tijdens de staking van vorige week.
Omdat de vakbonden sinds de actiedag nog wachten op een zet van de NVZ, zijn de actiecomités in de ziekenhuizen al druk bezig met het maken van draaiboeken voor de tweede stakingsdag. Zo’n een draaiboek is belangrijk omdat daarin de afspraken worden gemaakt die nodig zijn om de veiligheid van de patiënten te waarborgen tijdens de staking.
De verwachting bij de bonden is dat bij een tweede actiedag er meer werknemers hun werk zullen neerleggen. “Er is geen twijfel dat wij door zullen gaan tot er een aanvaardbaar resultaat ligt. Wat wij zien is dat wij optrekken met saamhorige medewerkers die onvermoeibaar willen strijden. De druk op een goed cao-resultaat is groot. Ik ben diep onder de indruk”, laat Elise Merlijn van FNV weten. Naar schatting legden op 16 maart over het gehele land zo’n 100.000 werknemers het werk stil.
Vorige week was AT5 aanwezig bij de actiedag in de Amsterdamse ziekenhuizen: