Liveblog: Napoli – Ajax toch nog spannend, stand tot nu toe 3-2

Na een beschamende 1-6 nederlaag in de Johan Cruijff Arena kan Ajax vanavond revanche nemen op Napoli. In Napels is het al een paar dagen onrustig tussen fans van beide clubs. Alle ontwikkelingen, binnen en buiten het stadion, kun je volgen in dit liveblog.

In Napels loopt het rond voetbalwedstrijden wel vaker uit de hand. Supporters van Ajax kregen daarom al van tevoren het advies geen kleding in de clubkleuren te dragen. “Wij hebben inderdaad ook geen Ajax-shirt aan voor de veiligheid”, vertelt een Ajax-fan die op dit moment in Napels is. “Maar waarschijnlijk voor de wedstrijd doen we wel even een shirtje aan, haha.”

Overdag is de sfeer in de stad gemoedelijk, maar dat was gisteravond anders, vertelt de fan: “Toen het donker werd, was het wel even grimmig. We stonden bij een grote groep Ajax-fans en hoorden via via dat er Napoli-fans op de been waren. Uiteindelijk is er niks gebeurd, er was ook veel politie rondom de plek waar we stonden. Dat hielp denk ik wel.”

Ajax-fan Mark Bary, die met vriendin en schoonfamilie naar de uitwedstrijd gaat, heeft zijn Ajax-shirt voor de zekerheid wel thuisgelaten. “Maar voor de rest is het hier echt prima hoor”, vertelt hij.

Om supporters veilig bij het stadion te brengen zijn er bussen geregeld. Die vertrekken bij Stazione Marittima, op zo’n tien kilometer van het stadion. Volgens Mark wordt dat nog wel even spannend: “Je gaat naar een plek waarvan alle Napoli-fans weten dat het een verzamelpunt is voor ons.” Rond 15.00 uur vertrekken de eerste bussen naar het stadion. Naar verwachting komen de fans een uur later aan.

Voetbaljournalist Marco Lombardi van voetbalmedium CalcioNapoli24 ziet dat het sinds de aankomst van de Ajax-supporters erg onrustig is in Napels. Maandagavond werd een fan neergestoken voor zijn hotel en vannacht raakten meerdere Ajax-fans slaags geraakt met supporters van Napoli.

De journalist kijkt niet raar op van de gevechten gisteravond, vertelt hij tegen AT5. “Het gebeurt wel vaker dat er gevechten ontstaan tussen uitspelende supportersgroepen en de harde kern van Napoli”, aldus Lombardi, die in Napels woont. Volgens hem werd het gevecht bij de pizzeria door de Ajaxfans zelf uitgelokt, maar of dat klopt kon de Italiaanse politie kon nog niet zeggen. In het geval van de steekpartij zou het volgens Lombardi een ander verhaal zijn: “Ook hier in Napels zijn we daar geshockeerd over. Voor de Napolitanen is de gebeurtenis het gesprek van de dag”.

Volgens Lombardi hoeven de Ajax-supporters zich geen zorgen te maken over hun veiligheid in de stad. “Ik raad de supporters overigens wel aan een straatje om te lopen als ze Napolitaanse hooligans zien. Je kunt ze herkennen aan rook en fakkels.” Bij de vraag wie er gaat winnen lacht Lombardi. “Twee weken geleden werden jullie door ons ingemaakt. Ik verwacht niet dat het vanavond anders zal gaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *