Live: Koninklijke Marechaussee begonnen met ontruimen van klimaatactivisten bij Schiphol

Een grote groep klimaatactivisten van Greenpeace en Extinction Rebellion is zojuist over een hek op Schiphol-Oost geklommen en bezetten nu het platform waar onder meer privéjets staan geparkeerd. De politie en marechaussee zijn massaal aanwezig. 

De Koninklijke Marechaussee is bezig om de activisten van het privéjet-platform weg te krijgen. “We proberen de overige mensen buiten het hek te houden.  Er zijn een aantal gaten in het hek geknipt en er zijn mensen onbevoegd op het terrein”, laat iemand van de  Koninklijke Marechaussee weten. 

Daarnaast is de Koninklijke Marechaussee ook bezig met het verrichten van aanhoudingen. “Er zijn in ieder geval zes aanhoudingen verricht op het moment. Een aantal demonstranten hebben zichzelf vastgeketend aan de vliegtuigen.”

De activisten eisen een verbod op privévluchten, die volgens hen het vervuilend zijn. Ook op Schiphol Plaza wordt er tegen de luchtvaart geprotesteerd, maar voor die actie is toestemming van de gemeente gegeven.

Actie aangekondigd 

De actie hing al in de lucht. Greenpeace maakte eerder al bekend een ‘verstorende actie’ te hebben voorbereid. Milieuorganisaties en bewonersgroepen rondom Schiphol willen dat het aantal vluchten op Schiphol met zeker de helft afneemt.

Privéjetvluchten zijn vooral een doorn in het oog van Greenpeace. In oktober riep de milieuclub al op tot een verbod. Actievoerders blokkeren nu de route die de jets normaal gesproken taxiën tussen het platform en de startbaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *