Langer Pride-festijn kost Amsterdam ruim acht ton aan subsidies

Ruim twee keer zo lang, bijna drie keer zo duur. Het Amsterdamse college heeft flink wat geld over voor de unieke Pride die Amsterdam deze zomer te wachten staat. De opzet voor het komende jaar, met twee organisatoren en meer dan twee weken aan programmering, kost de stad ruim acht ton aan subsidies. Dat is 2,9 keer zoveel als in 2021.

Geen Pride Amsterdam, maar Queer & Pride Amsterdam. Het jaarlijkse festijn krijgt dit jaar twee opeenvolgende weken van feest en activisme, met twee strikt gescheiden agenda’s en twee organisatoren. Het is een zwaar bevochten compromis, dat afgelopen december werd beklonken met het tekenen van een convenant tussen de gemeente en de twee organiserende partijen.

Evenementenfonds

De vraag was toen al wat dit zou gaan kosten. Met de bekendmaking van de subsidies voor de Amsterdamse evenementen wordt die vraag nu beantwoord. De stad is bereid om flink wat geld uit te geven voor de nieuwe opzet.

In het persbericht waarin wethouder Touria Meliani (GroenLinks) bekend maakt welke evenementen het meeste subsidies krijgen uitgekeerd, krijgt Stichting Pride Amsterdam (SPA) 250 duizend euro toegekend. Dat is op zichzelf geen verrassing: al jaren krijgt de stichting een kwart miljoen aan subsidie. Geen enkel ander evenement krijgt zoveel subsidie als de SPA.

Maar dit jaar komt er nog een tweede organisator bij: Stichting Queer Amsterdam, die de eerste helft van de Pride 2023 op zich zal nemen. Die krijgt net iets minder dan 125 duizend euro.

Diversiteit

Daar komt nog meer gemeentelijke subsidie bij voor de twee organiserende partijen. Want behalve uit het Evenementenfonds wordt er ook vanuit de afdeling Diversiteit subsidie toegekend aan beide organisatoren. “Vanuit de afdeling Diversiteit ontvangt stichting Queer Amsterdam, als nieuwkomer in de organisatie van dit evenement, een subsidie van 350.000 euro om haar plannen te verwezenlijken”, staat in het persbericht. En ook de Stichting Pride Amsterdam krijgt een diversiteitssubsidie: 100.000 euro.

Daarmee komt de subsidie voor de Queer & Pride 2023 een stuk hoger te liggen dan voorgaande edities. In de jaarrekening van de Stichting Pride Amsterdam van 2021 – die van 2022 is nog niet gepubliceerd – staat dat de afdeling Diversiteit 35.000 euro subsidie had uitgekeerd voor de Pride van dat jaar. Bovenop de kwart miljoen uit het Evenementenfonds kwam het totaal voor dat jaar daarmee dus op 285.000 euro aan gemeentelijke subsidies.

Ruim acht ton

De vier subsidies voor de twee organisatoren komen dit jaar uit op een totaal van 824.902,50 euro. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2021.

“Het college is blij met de gemaakte afspraken en vertrouwt er op dat de inbreng en energie van de partijen samen het evenement nog diverser en inclusiever zal maken”, staat in het persbericht. “Onderdeel van de afspraken was de mogelijkheid om zowel bij het Evenementenfonds als de afdeling Diversiteit een subsidie aan te kunnen vragen.”

Sinterklaas en ADE

Behalve de subsidies voor Queer & Pride Amsterdam staan ook de andere gehonoreerde aanvragen in het persbericht. Het gaat onder meer om de SAIL (100.000 euro), de Sinterklaasintocht (190.500), Kwaku (90.000) en ADE (130.000)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *