Kroeg in pand uit VOC-tijd: “Bij elke rekening 40 cent voor vluchtelingen”

Dit weekend openen op Warmoesstraat 66 de deuren van de nieuwe club Kanaal 40. Naast een club is het ook een restaurant, bar en café. De eigenaren proberen met hun nieuwe plek er voor alle Amsterdammers te zijn. Toen de eigenaren bij de verbouwing ontdekten dat het pand waar het café nu is stamt uit de VOC-tijd, besloten ze van elke rekening 40 cent te doneren aan een organisatie voor vluchtelingen.

De eigenaren van Garage Noord werden benaderd door NV Zeedijk met het de vraag of zij het toen nog lege pand invulling konden geven. “Het bestemmingsplan werkte niet altijd even goed mee”, vertelt Moktar Nabil “dus zijn we uiteindelijk tot een ingewikkelde constructie gekomen om dit mogelijk te maken”.

Hun doel is om een plek te creëren waar iedereen welkom is en er voor de buurt te zijn, door een divers programma aan te bieden. “Tof dat we een plek in het centrum hebben gekregen, maar we zien ook dat het een hele unieke situatie is”, vertelt Daan Alvering.

Accijnsgebouw

Het café zit één deur verder, in de Oudebrugsteeg. Toen ze intrek namen in het oude accijnsgebouw ontdekten ze dat het stamt uit de VOC-tijd, en er portretten van omstreden figuren uit die tijd aan de muur hingen. Dit lag niet helemaal lekker bij de eigenaren en daarom hebben ze bedacht 40 cent ‘accijns’ te heffen op iedere rekening en dit te doneren aan ‘MiGreat’, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen in Ter Apel. 

Rond de opening van het café kwamen ze er alleen achter dat na onderzoek van de Volkskrant en het Stadsarchief het koloniale verleden van het pand toch niet klopte. Ze dachten dat er accijns werd geheven over goederen uit koloniale gebieden, maar het pand hield zich alleen bezig met binnenlandse goederen die in de stad verkocht zouden worden. Desondanks houden ze de belasting van 40 cent, als een soort reparatie voor de daden van de VOC in het verleden, in stand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *