Krakers pand Nieuwezijds Voorburgwal: “We hopen dat we mensen aansporen”

De groep krakers die nu in een pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal zit, hoopt anderen te inspireren om ook te gaan kraken. De krakers staan bekend onder de naam Mokum Kraakt en ze hopen dat ze in het pand kunnen blijven. 

Op de gevel hebben ze een groot spandoek met de tekst Mokum Kraakt gehangen. “We willen heel graag dat hier aandacht voor is. We willen graag dat mensen langskomen. Zeker als ze het met ons eens zijn dat er nu eindelijk iets moet gebeuren aan de wooncrisis”, vertelt een lid van de groep die als woordvoerder optreedt. 

Een ander lid: “Het recht op wonen is even belangrijk als het recht op eigendom. Dus dit is een protest. En het is ook directe huisvesting. En dat is gewoon superbelangrijk in deze tijd. Dus we hopen dat we mensen aansporen om in verzet te komen.”

In de buurt is begrip voor de kraakactie. “Als er iets leegstaat en het niet gebruikt wordt, mag het wat mij betreft gekraakt worden”, zegt een buurtbewoner die in de jaren 80 zelf ook kraakte. Toch zijn er ook kritische geluiden. “Ik vind het prima, maar ik vraag me af waarom jullie allemaal in Amsterdam willen wonen, terwijl er zoveel leegstand is over de IJssel in Drenthe en Groningen”, zegt een vrouw.

Een pand aan de Marnixstraat dat Mokum Kraakt had gekraakt werd eerder dit jaar na ongeveer zes weken ontruimd door de politie. Het is nog de vraag of dat dit keer ook gaat gebeuren. Eerder werd de brandveiligheid door het Openbaar Ministerie nog als argument voor ontruimingen gebruikt en de krakers geven zelf aan dat dit pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal ‘verwaarloosd’ is.

Agenten zijn al langs geweest en de groep heeft aangegeven dat het pand niet onmiddelijk ontruimd zou mogen worden, omdat de krakers er al meerdere dagen zitten. “Daarna zijn ze we weer weggegaan”, vertelt de woordvoerder. “Dus er is geen politie te zien op dit moment. Dus we hopen dat dat zo blijft.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *