Joodse gemeenschap herdenkt Holocaust in Portugese Synagoge

Joodse organisaties hebben gisteravond is in de Portugese Synagoge de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop Joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken. 

Normaal vindt de herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg maar die wordt verbouwd. Daarom worden de slachtoffers van de Holocaust net als vorig jaar herdacht in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein. ‘Jom’ is dag en ‘Sjoa’ is Holocaust, legt David Simon uit, vicevoorzitter van stichting Jom Hasjoa Herdenking Nederland. “En die dag is gekozen omdat het begin was van de opstand in het getto van Warschau. Dit jaar precies tachtig jaar geleden.”

De Israëlische ambassadeur hield een korte toespraak, en ook burgemeester Halsema kwam aan het woord. “Antisemitisme is geen spook uit het verleden. Telkens weer moeten we de aanwezigheid, de hardvochtige haat, onder ogen zien.”

Ook Tamar Walma-de Vries sprak de volle synagoge toe. Zij kwam als jong meisje terecht in Kamp Westerbork en werd later gedeporteerd naar het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. “Herdenken is ongelooflijk belangrijk”, zegt ze. “Het is nooit goed als de mensen die het niet hebben gehaald niet worden herdacht. Want dan zijn ze hun naam kwijt. En dan zijn ze pas echt dood.”

De herdenking – georganiseerd door 34 joodse organisaties – wordt volgend jaar weer in de Hollandsche Schouwburg gehouden. Hier werden tijdens de Tweede Wereldoorlog veel Joden naartoe gebracht voor deportatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *