Jeugddetentie voor schot in borst: “Geen respect voor het leven van een ander”

Een twintigjarige man is door de rechtbank veroordeeld tot 24 maanden jeugddetentie, waarvan drie voorwaardelijk, voor het neerschieten van een andere man in de Papendrechtstraat in Zuidoost. De twee hadden een langere tijd ruzie. De man kocht kort na de schietpartij opnieuw een vuurwapen. 

Op 17 januari 2022 schoot de twintigjarige man van dichtbij de andere man in zijn borst. De twee hadden een langere tijd ruzie met elkaar, maar kenden elkaar alleen van gezicht. De man schoot kort nadat de twee elkaar zagen in de straat de andere man neer en ging er vandoor.

Volgens de rechtbank is het daardoor niet aan de twintigjarige man te danken dat het slachtoffer de schietpartij heeft overleefd. “De verdachte is weggerend en heeft zich geen moment bekommerd om het slachtoffer”, zo stelt de rechter. De man kocht kort na de schietpartij opnieuw een vuurwapen, dat vuurwapen werd doorgeladen gevonden in zijn slaapkamer. “Verdachte heeft door zijn handelen geen enkel respect getoond voor het leven van het slachtoffer.”

Jeugdstrafrecht

Het Openbaar Ministerie eiste dat de twintigjarige man negen jaar cel zou krijgen en om niet het jeugdstrafrecht toe te passen. “Hij heeft met een vuurwapen over straat gelopen, klaar om te schieten.” Ook de reclassering adviseerde om voor de verdachte niet het jeugdstrafrecht toe te passen. 

Toch past de rechtbank het jeugdstrafrecht toe. Volgens de rechter moet daarbij worden meegewogen dat de verdachte destijds negentien jaar was, ’timide overkomt en beperkte copingvaardigheden lijkt te hebben’. Ook had de verdachte nog geen strafblad, woonde hij thuis en wil hij meewerken aan hulpverlening.

De rechter heeft de twintiger veroordeeld voor poging tot doodslag. Naast de jeugddetentie die hij heeft gekregen moet hij een schadevergoeding betalen van 7.300 euro. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *