Je huis op een alternatieve manier verwarmen? Beter van niet, aldus de brandweer

Een barbecue in de huiskamer, een terrasverwarmer die naar binnen wordt gezeuld of een zelfgeknutselde bloempotkachel – bij de brandweer kijken ze nergens meer van op. Het bezorgt de hulpdiensten een hoop kopzorgen, want alternatieve stookmethodes kunnen leiden tot brand en verstikking. Een campagne moet daar verandering in brengen.

“Nee, het gaat niet alleen om brandgevaar.” Jetty Middelkoop, adviseur gevaarlijke stoffen bij de brandweer, benadrukt het nog maar een keertje. “Als er zogeheten onvolledige verbranding plaatsvindt, zoals bij een slecht onderhouden cv-ketel, kan ook koolmonoxide vrijkomen.” Een sluipmoordenaar, weet Jetty. “Je ruikt het niet, je ziet het niet, maar hij kan je ongemerkt ziek maken – zelfs met de dood tot gevolg.”

Bloempotkachel

Nu de winter eraan komt, start de brandweer een campagne. Doel: mensen helpen het huis op een veilige manier warm te krijgen. En dat is broodnodig, zeker nu hoge energieprijzen mensen nopen tot creatieve stookmethodes.

“De bloempotkachel is er ook zo eentje”, verzucht Jetty. Op Marktplaats en social media wordt deze dikwijls aangeprezen als een makkelijk te maken ‘kacheltje’: meer dan een paar waxinelichtjes en een omgekeerde bloempot heb je niet nodig. “Maar het is geen kachel. Het doet ook niks extra’s voor de warmte. Ja, die bloempot wordt misschien heet, maar die kan daardoor uit elkaar springen.”

En dat niet alleen: onder de pot wordt het dusdanig heet dat er enorme vlammen uit de pot kunnen slaan.  De brandweer vreest dat het gebruik van de pot, kaarsen en andere creatieve verwarmmethodes tot een toename in woningbranden kan leiden. Eerder dit najaar vond in Amsterdam-Oost een brand plaats doordat de bewoonster het huis wilde verwarmen met kaarsen. Er ontstond brand; de vrouw overleefde het niet.

Vanaf deze week zijn de waarschuwingen en adviezen van de brandweer door de stad te zien op posters en flyers. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *