Jaren celstraf geëist tegen Bulgaren wegens verdenking van uitbuiting prostituees

Het Openbaar Ministerie heeft  32 en 54 maanden gevangenisstraf geëist tegen twee Bulgaarse mannen van 44 en 32 jaar oud. Ze zouden verschillende vrouwen op de Wallen aan het werk hebben gezet en hebben uitgebuit. Beide mannen worden verdacht van mensenhandel.

Volgens het OM werden de vrouwen jarenlang bedreigd, vernederd en beledigd. De vrouwen zouden verliefd op de Bulgaren zijn geweest en een geïsoleerd bestaan hebben geleid. Dagelijks zouden ze door hebben gegeven wat ze verdienden en tijdens ziekte zouden ze gedwongen doorgewerkt hebben.

Geen aangifte

De vrouwen hebben geweigerd aangifte te doen. Ze zeiden tegen de politie dat ze vrijwillig op de Wallen werkten en geen slachtoffer waren. Het OM heeft de twee echter toch vervolgd.  De politie heeft de Bulgaren namelijk afgeluisterd en dat zou, samen met gecodeerde SMS-berichten, genoeg bewijs hebben opgeleverd. 

“Uit tapgesprekken met de slachtoffers volgt dat de verdachten op een denigrerende wijze met de vrouwen om gingen en dat zij met weinig eerbied en respect over hen spraken”, zei de officier van justitie vandaag tijdens de zitting. “De vrouwen leken maar goed voor één doel. Terwijl de vrouwen hard aan het werk waren en zware dagen en nachten hadden, gaven de verdachten het geld uit en genoten van een zorgeloos leven.”

Zitting uitgesteld

De beide verdachten werden in september 2016 aangehouden in een internationaal onderzoek in onder meer België en Bulgarije naar mensenhandel. Volgens het OM hebben ze de vrouwen op de Wallen tussen 2010 en 2016 uitgebuit. De rechtszaak zou twee jaar geleden al hebben moeten plaatsvinden, maar die zitting ging toen niet door vanwege het coronavirus.

De rechtbank doet op 28 november uitspraak. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *