In Artis kun je zitten op een bankje van olifantenpoep: “Dankjewel, olifanten”

Het stinkt niet, zit lekker en staat vanaf nu in Artis: een bankje van olifantenpoep. Vier studenten van de UvA kregen van de dierentuin de opdracht om een duurzame oplossing te bedenken voor de honderden dagelijkse kilo’s olifantenpoep. 

Elke dag moeten de verzorgers in dierentuin Artis zo’n 400 kilo mest uit het olifantenverblijf scheppen. Veel daarvan wordt weggegooid en dus wilde de dierentuin een duurzamere oplossing voor deze poep. Artis vroeg een groep UvA-studenten van het ‘Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions’, oftewel ASM Institute, een oplossing te verzinnen. 

De uitwerpselen moeten volgens student Lune Walder ‘heel vaak worden opgehaald met vrachtwagens’. “Dat kost heel veel geld en is niet duurzaam”, aldus Walder, die samen met haar medestudenten met het idee kwam voor het poepbankje.

Hitte en druk

Het zitmeubel bestaat voor 65 procent uit olifantenpoep en voor de resterende 35 procent uit gerecycled plastic. “Met dat plastic moet ook wat gebeuren, anders wordt het verbrand, dus ik ben juist blij dat we dit kunnen combineren.” vertelt studente Lune Walder.

Voordat de mest de persmachine in gaat, wordt het eerst gedroogd en verkleind en het gaat het vervolgens als kleine stukjes de machine in. De machine verwerkt de olifantenmest door middel van hitte en druk uiteindelijk tot een mooie zitplank.  

Het proces van poep naar plank heeft in totaal vijf maanden geduurd. “We hebben heel veel experimenten uitgevoerd om te kijken hoe we het bankje zo duurzaam en tegelijkertijd mooi konden maken”, zegt student Stijn van den Berg. Helemaal tevreden zijn de studenten nog niet met het eindresultaat. “De planken zouden wel wat dikker kunnen en ook met de kleur willen we nog een beetje spelen.”

De dierentuin is erg blij met de oplossing van de studenten. “We willen aan het publiek laten zien dat je iets wat je in eerste instantie vies vindt, heel goed kan gebruiken als bouwmateriaal”, zegt duurzaamheidsmanager Savriti Groag.

In 2030 moet Artis een dierentuin zonder ecologische voetafdruk zijn. Volgens Groag moeten alle bankjes tegen die tijd van olifantenpoep zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *