Hoeveelheid groen per Amsterdammer neemt af: “We moeten er achteraan”

Sinds 2015 neemt het aantal vierkante meters groen per Amsterdammer af. Ook dit jaar is het weer minder geworden. De reden is dat er steeds meer mensen in de stad komen wonen en dat er meer gebouwd wordt.

Stichting De Gezonde Stad vindt dat er te weinig groen is. “We staan hier in de Houthavens, en de Houthavens is ook echt een voorbeeld van zo’n plek waar meer groen kan komen”, zegt Annick Mantoua van De Gezonde Stad. Er zijn wel bloempotten neergezet. “Dit is zeker een mooie pot, en dat kan natuurlijk veel meer.”

Dieren en insecten

Volgens Mantoua is meer groen hard nodig. “Dat groen dichtbij is ook heel erg belangrijk voor de dieren en insecten die een belangrijke rol spelen om de stad gezond te houden. De stad wordt warmer en natter. Groen helpt om daartegen bestendig te zijn.”

“Het is een beetje stenig. Iets meer bomen en op de hoeken lekkere grote plantenbakken”, zegt een bewoner. Een ander vertelt dat het in het begin nog kaal was, maar dat bewoners en de gemeenten nu wel groen hebben geplant. “Nu begint het te ontwikkelen.”

2,5 miljoen

De gemeente heeft 2,5 miljoen euro uitgetrokken om de stad te vergroenen en om bij te benen met het groeiende aantal inwoners. Ook in de Houthavens zijn ze dus bezig met vergroenen. Dat doen ze bijvoorbeeld aan de hand van plantenbakken plaatsen, maar ook kunnen bewoners gratis geveltuintjes aanvragen bij de gemeente. Daarnaast gaat de gemeente bepaalde pleinen opnieuw inrichten met meer groen, om de stad toekomstbestendig te maken.

“We moeten er achteraan denk ik, steeds meer vergroenen”, geeft wethouder Melanie van der Horst (Groen) toe. “Maar je ziet ook dat de ruimte beperkt is. Daarom kijken we ook naar bijvoorbeeld de daken, de geveltuinen, de mooie groene gevels.”

Ook wil de wethouder trambanen en pleinen vergroenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *